Israil, Fas'in Bati Sahra Üzerindeki Egemenligini Tanidi

Fas hükümeti, Israil’in tartismali Bati Sahra bölgesi üzerinde Fas egemenligini tanidigini duyurarak, Israil’in Dakhla’da bir konsolosluk açmayi düsündügünü belirtti.

Israil, Fas'in Bati Sahra Üzerindeki Egemenligini Tanidi
Fas-Cezayir-Ispanya üçgeninde çözülemeyen bir sorun olan Bati Sahra bölgesi üzerindeki Fas’in fiili egemenligi Israil tarafindan tanindi. Fas hükümeti tarafindan yapilan açiklamada, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun Fas Krali 6. Muhammed’e yazdigi mektupta Israil’in tartismali Bati Sahra bölgesi üzerinde Fas egemenligini tanidigini belirttigi ifade edilerek, Israil’in Dakhla’da bir konsolosluk açmayi düsündügü kaydedildi. Açiklamada ayrica Israil’in Bati Sahra konusundaki pozisyonunun Birlesmis Milletlere, bölgesel ve uluslararasi kuruluslara ve Israil’in diplomatik iliski içinde oldugu tüm devletlere gönderilecegi belirtildi.

Israil mektubu dogruladi

Israil Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada ise, Netanyahu’nun Fas’a Bati Sahra üzerindeki egemenligini taniyan bir mektup gönderdigi dogrulanarak, "Israil, Fas hükümetinin açiklamasinin ayrintilarini dogruluyor" denildi.

Israil Disisleri Bakani Eli Cohen, Bati Sahra hakkindaki karari memnuniyetle karsilayarak, "Basbakan Netanyahu’nun Fas’in Bati Sahra üzerindeki egemenliginin taninmasina iliskin açiklamasini memnuniyetle karsiliyorum. Bu adim, ülkeler ve halklar arasindaki iliskileri güçlendirecek ve bölgesel baris ve istikrari derinlestirmeye yönelik is birliginin devamini saglayacaktir" dedi.



Bati Sahra sorunu

Sakiyet’ul Hamra ve Vadi ez-Zeheb adli iki ana bölgeden olusan ve Fas’in fiili egemenligi altinda olan Bati Sahra bölgesi, uzun yillardir Fas-Cezayir-Ispanya üçgeninde çözülemeyen bir sorun. Bati Sahra’nin "kurtulus" hareketi olarak kendini tanimlayan Polisario Cephesi de Bati Sahra sorunu merkezindeki ayrilikçi bir hareket olarak biliniyor. Fas, Polisario Cephesi tarafindan 1976’da bagimsizligi ilan edilen eski bir Ispanyol sömürgesi olan Bati Sahra sorununun çözümü için 2007 yilinda "genisletilmis özerkligi" önerirken, Cezayir tarafindan desteklenen Polisario ise bu bölgenin kaderinin tayini için referanduma gidilmesi talebinde bulunuyor.

ABD’nin eski Baskani Donald Trump, 10 Aralik 2020’de Fas’in Bati Sahra bölgesi üzerindeki egemenligini tanidigini ve bölgedeki Dakhla kentinde bir ABD konsoloslugu açacaklarini duyurmustu. Rabat yönetimi de ayni gün, 2000 yilinda askiya aldigi Israil ile diplomatik iliskilerini yeniden baslatma karari almisti.
Kaynak: İHA