Bitlis'te '15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü' Programi

Türkiye’nin dört bir yaninda oldugu gibi Bitlis’te de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla program düzenlendi.

Bitlis merkezde bulunan ticaret merkezi önünde düzenlenen program saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Kur’an-i Kerim tilaveti ile devam eden program ilahilerin ve siirlerin okunmasiyla devam etti. Düzenlenen programda ilk olarak konusan Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, 15 Temmuz gecesinde Türkiye’ye yapilmak istenen operasyonunun Suriye’de Irak’ta ve orta dogunun hemen hemen her yerinde yapildigini söyledi.

Tanglay, konusmasinin devamin sözlerine söyle devam etti:

“Tabii buradan çok rahat konusabiliyoruz. Çok rahat o geceyi anlatabiliyoruz. O geceyi anlatabilmek için gerçekten o geceyi yasamak lazimdi. Eger bugün burada rahat konusuyorsak o günün o günün kahramanlari yani Türkiye yüzyilinin kahramanlari sayesindedir. 15 Temmuz bir darbe girisimi olarak aklimizda kaldi. Ama 15 Temmuz darbe girisimiz dedigimiz sey çokta basit bir sey degildi. Aslinda bence bu ülkenin isgal projesiydi. Peygamber ocagina sizan bir avuç vatan haininin FETÖ terör örgütünün ama üst akillari akil babalari aga babalari Amerika’nin Israil’in bu ülkenin üzerinde oynadigi bir operasyondu. Bu operasyona aslinda biz çokta yabanci degildik. Bu operasyon Suriye’de Irak’ta yapilmisti. Ortadogunun hemen hemen her yerinde yapilmisti. O gün Türkiye sahlanmaya kalkmisti. Istikrar vardi ve bu ülke büyüyordu. Artik kimseye eyvallahi kalmamisti. Bir gece 15 Temmuz gecesi bu hain plani devreye soktular. Rabbime hamdolsun o gün bu ülkenin basinda dirayetli durusu ile dünya ve ülkemizin lideri Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan vardi. Bu millette öyle bir feraset vardi ki tanklarin silahlarin önüne atladi” dedi.

Darbe girisimiyle ilgili slaytlarin gösterildigi programda Bitlis Valisi Oktay Çagatay da bir konusma yaparak, “15 Temmuz sehit ve gazilerini, minnet ve sükranla aniyorum” dedi.

Vali Çagatay, “Bugün, milletin devletiyle bir olup, bütün olup serefli dirilis destanini yazdigi günün yildönümüdür. Bugün bizim onur günümüzdür. 15 Temmuz gecesi, sizler, bizler, hepimiz milletçe çok anlamli bir sinav verdik. Cesaretimiz ve milli birligimiz sayesinde, bize bu güzel topraklari vatan yapan ecdadimizin yüzünü kara çikarmadik. Tarihimize sanli bir zafer daha ilave ettik. 15 Temmuz bizim için bir dönüm noktasidir. Büyük ibret almamiz ve uyumamamiz gerektigini anladigimiz gündür. 15 Temmuz bu yönden milletimizin yeni bir kurtulus mücadelesi olmustur. Milletin demokrasiye ve hürriyetine sahip çikma iradesi ve mücadelesi ve bunun sonunda gelen zaferi olmustur. FETÖ, plani sinsi bir sekilde milletin dini hassasiyetlerini istismar etmistir. Devletin içinde sinsice ve sabirla kümelenmis, kandirdigi ve hipnoz ettigi teröristleriyle 15 Temmuz gecesi 251 vatandasimizi sehit etmis, 2 bin 196 vatandasimizi yaralamistir. Asla unutmayacagimiz ve unutturmayacagimiz 15 Temmuz hain darbe girisimi; ülkesine, devletine, demokrasisine, anayasal düzene ve özgürlügüne bagliligina, aydinlik bir gelecek idealinden asla taviz vermeyecegini tüm dünyaya haykiran asil milletimizin yazdigi kahramanlik destani ile hüsrana ugramistir. Saygideger Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde dünyaya örnek olacak bir kahramanlik destani yazdik. Bizler, mevzubahis vatansa gerisi teferruattir, diyerek bir millet olmanin suurunu, yedi düvele en güzel sekilde cevabini verdik. Türkiye’miz böyle sinsi ve çerçeveli bir darbe isgal girisimi karsisinda bile yolundan sasmamis, milli hedeflerinden uzaklasmamis, irtifa kaydetmemis, kendi kararlarini kendi veren ve uygulayan güçlü ve bagimsiz bir ülke olarak yoluna devam etmistir. Süphesiz ki Milletimizin bu cesareti ve iradesine sahip çikma kararligini her türlü takdirin üzerindedir. Aziz milletimiz, bu duyarliliga sayginliga ve büyüklügüne yarasir biçimde hareket ederek, tarihimizin gurur dolu en önemli sayfalarina bir yenisini daha eklemistir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan milli sporcular tarafindan gerçeklestirilen sancak kosusunun ardindan programin yapildigi alana gelen sporcular, sancagi Vali Oktay Çagatay’a teslim ettiler.

Bitlis Belediye Baskani Nesrullah Tanglay, belediye kursiyerleri tarafindan yapilan 15 Temmuz yazili tabloyu Vali Çagatay’a hediye etti.
Kaynak: İHA