ABD'den Küresel Gida Krizi Için 100 Milyon Dolarlik Destek

ABD Disisleri Bakanligi basta Afrika kitasi ülkeleri olmak üzere iklim degisikligi, tarim ve gida güvenligini saglamak üzere 100 milyon dolarlik yardimda bulunacagini açikladi.



ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada küresel gida krizine yönelik destekte bulunulacagi ifade edildi. Söz konusu açiklamada, “ABD uzun süredir küresel gida krizi ile mücadelede ön saflarda yer aliyor. Iki önemli boyuta odaklanarak liderligimizde kararliligimizi sürdürüyoruz. Küresel gida talebi 2050’de yüzde 50’ye yükselecek. Ancak iklim degisikligi nedeniyle, ayni dönemde baslica mahsullerin tarimsal verimleri düsebilir. Bu tehlikeli durum fiyat artislarina, gida güvensizligine, sosyal huzursuzluga, siyasi gerilimlere ve çatismalara yol açabilir” ifadeleri kullanildi.

Açiklamada bu durumu önlemek için destekte bulunulacagi vurgulanarak, “Bereketli topraklar ve verimli mahsuller olmadan asla gida güvenligini saglayamayiz. ABD Uyarlanmis Ürünler ve Topraklar Vizyonu (VACS) programi araciligiyla 100 milyon dolarlik yardim saglanacak. ’Gelecegi Besle’ programinin bir parçasi olarak VACS, baslangiçta Afrika kitasina odaklanarak topraklarin haritalandirilmasi ve analiz edilmesini, daha iyi çiftlik yönetiminin tesvik edilmesini ve kuraklik etkilerinin hafifletilmesini saglayacak. Ayrica iklim degisikligine, böceklere, kötü hava kosullarina karsi dayanikli ürün çesitleri de tesvik edilecek” denildi.

Açiklamada ayrica, “Bu yardimla, kritik tarimsal kalkinma programlarini desteklemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir tarim için besleyici ürünlere ve verimli topraklar saglayan gida güvenligi girisimleri konusunda uluslararasi toplumla ortaklik kurmaya kararliyiz” ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA