Çevre Adina Umut Veren Fikirler Ödüllendirildi

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan iklim degisikligi ve kuraklikla mücadele konusunda yeni fikirler üretilmesi ve projeler gelistirilmesi amaciyla düzenlenen Ideathon Fikir Yarismasi’nin kazananlari ödüllendirildi. Törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Gerçekten biz bu günleri gelecekte çok arayacagiz. Hoyratça tüketmeye devam ediyoruz. Bu noktada bir seyleri ortaya koyabilen, fikir üretebilen, toplumda bununla alakali suurlandirma yapan herkese yürekten tesekkür ediyorum” dedi.

Çevre Adina Umut Veren Fikirler Ödüllendirildi
Iklim degisikligine bagli yasanan kuraklik sadece Türkiye’nin degil, dünyanin en önemli gündemi haline gelirken, içme suyundaki kayip-kaçaklarin azaltilmasindan karbon ayak izinin düsürülmesine kadar her alanda yogun çalisma sergileyen Büyüksehir Belediyesi, bu mücadeleye yeni fikirleri de dahil etti. Su kitligi, sel, taskin, atik sularin yeniden kullanimi, yagmur suyu hasadi, gri su kullaniminin arttirilmasi, sebekedeki su kayip kaçaklarinin kontrolü, dere islahi gibi konularda yeni fikirler üretilmesi ve projeler gelistirilmesi amaciyla ‘Aklim, Fikrim Bursa’ temasiyla düzenlenen Ideathon Fikir Yarismasi tamamlandi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi koordinasyonunda düzenlenen yarismada, seçici kurulun belirledigi 14 ekip, çevreye dair umut veren projeleriyle yaristi. DSI 1. Bölge Müdürlügü, Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, BUSKI, Uludag Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, BTSO Çevre Mühendisleri Odasi Bursa Subesi de 10 adet mentor ve 9 jüri üyesi ile yarismaya destek verdi.

Ödüler sahiplerini buldu

Jüri tarafindan yenilikçilik, uygulanabilirlik, olusturdugu fayda ve kitlesel etki gibi kriterlere göre ödüle layik görülen ilk üç ekip belirlendi. Buna da ‘Sürdürülebilir Gelisim Merkezi’ fikri ile birinci olan Gençligin Sesi Ekibi 50.000 TL’lik ödülün sahibi oldu. ‘Iklim Degisikligine Uyumlu Kentsel Çözmelerde Akupunktur Yaklasimi’ fikri ile ikinci olan Dokuz 3 Çeyrek Ekibi 35.000 TL ve ‘Su Tasarrufu’ fikri ile üçüncü olan Su Bükücüler Ekibi de 20.000 TL para ödülü kazandi.

Bu arada ‘Sürekli Degisim Iklim Degisikligini Önleyelim’ fikri ile Yarini Koruyanlar Ekibi Jüri Özel Ödülüne layik görüldü.

Kuraklik kapida

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, iklim degisikligi ve kurakligin sadece Bursa’nin degil bütün dünyanin karsi karsiya oldugu en büyük sorunlardan biri oldugunu söyledi.

Sicak hava dalgalari, asiri hava olaylari, su varliginin azalmasi, kar ve yagmur yagmayan kislar ve gida krizi gibi pek çok sorunun giderek arttigini ifade eden Baskan Aktas, “Bu durum kentlerimizin karsi karsiya kaldigi ekonomik ve sosyal sorunlari giderek derinlestiriyor. Bu nedenle sadece çevre günlerinde degil, yil boyu sürdürülebilir politikalar üretilmesi lazim. Su, Bursa’nin önemli kimlik degerlerinden biri olmasina ragmen 2023 yili kuraklik haritasi verileri sehrimizin olaganüstü kuraklik tehlikesi altinda oldugunu gösterdi” diye konustu.

Bu günleri çok arayacagiz

Türkiye’de yesil sifatiyla anilan Bursa’yi kurakliga karsi dirençli hale getirmek için yogun mesai harcadiklarini ifade eden Baskan Aktas, “Su kitligi, sel, atik sularin yeniden kullanimi, yagmur suyu hasadi, gri su kullaniminin arttirilmasi, su tasarrufu, su kaynaklarinin korunmasi, tarimsal sulamada su kaybinin en aza indirilmesi, dere islahi konularinda yeni fikirlerin üretilmesi ve projelerin gelistirilmesi için bu yarismayi düzenledik. Yarismamizdan çikan proje fikirlerini belediyemizin çalisma alanlarinda uygulamaya alarak, Bursa’mizi iklim degisikligi ve kuralikla mücadele konusunda daha ileri bir noktaya tasimayi hedefliyoruz. Çevre konusunda hayatin her asamasinda, herkesin yapabilecegi seyler oldugunu düsünüyorum. Sürdürülebilir ve gerçekten bir hayat tarzi olmasi gerektigine inaniyorum. Bu noktada da egitim camiasinda da çevreye dair çok daha önemli adimlar atilmasi gerektigini düsünüyorum. Çünkü gerçekten biz bu günleri gelecekte çok arayacagiz. Hoyratça tüketim var ve maalesef tüketmeye de devam ediyoruz. Bu noktada bir seyler yapabilen, bir seyleri ortaya koyabilen, fikir üretebilen ve toplumda bununla alakali suurlandirma yapan herkese yürekten tesekkür ediyorum” diye konustu.

Daha sonra fikirleriyle gelecek adina umut veren fikir sahipleri ödüllendirilirken, yarismaya katilan 14 ekibin tüm ekip üyelerine teleferik ile Uludag’a gidis dönüs bileti hediye edildi.
Kaynak: İHA