Psikolojik Danisman Ve Rehber Ögretmenleri Sanko Üniversitesi'nde Bulustu

SANKO Üniversitesi Kariyer Günleri çerçevesinde düzenlenen Psikolojik Danisman / Rehber Ögretmen Bulusmalarinin ikincisi gerçeklestirildi.

Psikolojik Danisman Ve Rehber Ögretmenleri Sanko Üniversitesi'nde Bulustu
Rektör Prof. Dr. Güner Dagli, programda yaptigi konusmada, Üniversitelerin, ögrencilerin mesleki yetkinlik kazanmasinin yaninda, hayatlarinin en güzel günlerini geçirecegi, kisiliklerinin gelisecegi ve yeteneklerini kesfedecegi egitim kurumlari oldugunu söyledi.

Adaylarin Üniversite tercihi yaparken rehber ögretmen yönlendirmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Dagli, “Pek çok faktör göz önünde bulundurulmali. Sadece egitim alalinda degil, sosyal ve kültürel açidan kendini gelistirmis bir üniversitenin tercih edilmesi gençlerin gelecegi için çok önemlidir. Bu noktada isin uzmani olarak gençlerin dogru tercih yapmalarina ön ayak olacak olan sizlersiniz” dedi.

SANKO Üniversitesinin egitim süreçlerine iliskin bilgiler de veren Prof. Dr. Dagli, sunlari kaydetti:

“Üniversitemiz kuruldugu günden itibaren gögsümüzü kabartan pek çok proje ve basariya imza attik. Sehrimizin ve ülkemizin kalkinmasi amaciyla akademik, sosyal ve kültürel basarilarimizi 2023 yilinda da sürdürüp çitayi daha yükseklere tasimayi hedefliyoruz. Üniversitemizin kapilari sizlere her zaman açik. Istediginiz zaman ögrencilerinizle beraber ziyaret edebilirsiniz. Katiliminiz için tesekkür ediyorum.”

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Halil Ibrahim Öztürk, “Ergenlik Dönemi Özellikleri” konulu sunum yapti.

Ergenlik döneminde yasanan süreçlere iliskin paylasim yapan Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, duygusal karisikliklarin, yogun stres ve sikintinin ergenlik döneminin en bariz özellikleri olduguna dikkati çekti.

Ergenlik döneminin karmasik, zor ve uzun bir süreç olabilecegi gibi daha sakin ve kisa süreli de olabilecegini, bu farkliligin her bireyde degisiklik gösterebilecegini belirten Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, söyle konustu:

“Ergenlikte birey hizli bir sekilde hem bir takim fiziksel degisimle basa çikmak zorunda kalir hem de yeni bazi beklenti ve isteklerle karsilasir. En önemlisi de gelecekle ilgili bazi hedefler belirlemesinin zamani gelmistir. Geçmis deneyimleri bütünlestirme, ‘ben kimin’ sorusuna yanit arama, saglam bir kisisel kimlik duygusuna ulasma çabasi içindedirler. Bu dönemde dogru iletisim kurmak ve ihtiyaç duyulan konularda destek almak çok önemlidir. Bu kriz dönemini geçerek kisiliginde belli bir bütünlüge ulasan ergen, kimlik kazanmistir.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi Hastaliklari Bölümünden Uzm. Dr. Burcu Gökalp Özcan ise “Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Psikiyatrik Bozukluklara Genel Bakis” konulu sunumunda, duygusal, bilimle ilgili, fiziksel ve davranissal alanda yeti yitimi ile sonuçlanan psikiyatrik hastaligi olan çocuk ve ergenlerin tani ve tedavi süreçlerini anlatti.

Uzm. Dr. Özcan, ögrenciler arasinda çok yaygin olan sinav kaygisinin ögrencilerin performansini etkileyebileceginin altini çizdi.

Bu dönemlerde nefes darligi, çarpinti, bas agrisi, mide bulantisi, karin agrisi gibi fiziksel sorunlar yasanabilecegini vurgulayan Uzm. Dr. Özcan, söyle devam etti:

“Asiri korku, öfke, hayal kirikligi gibi duygusal, yerinde duramama, gezinme, ders çalismaktan/sinava girmekten kaçinma gibi davranissal, dikkati toplayamama, organize olmada güçlük çekme gibi belirtiler de meydana gelebilir.

Ergenin kaygi duydugu dönemlerde sevdigi etkinliklere katilim saglamasi, nefes ve gevseme egzersizleri yapmasi, kendisine çalisma plani olusturma-ögretmenlerinden destek almasi, ögrenme sürecini desteklemek için periyodik tekrarlar yapmasi süreci çok kolaylastiracaktir.”

Teymur Continental Otelde düzenlenen etkinlige; Gaziantep Sahinbey Ilçe Milli Egitim Müdürü Dr. Erdal Kilinç, Il Milli Egitim Müdürlügü Özel Egitimden Sorumlu Sube Müdürü Mustafa Özdemir, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yildirim, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih Murat Akkin ve Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu da katildi.

Kaynak: İHA