Avrupa Komisyonu'ndan Polonya'ya 'Rus Etkisi' Yasasi Nedeniyle Ihlal Prosedürü

Avrupa Komisyonu, Polonya’da Rus etkisini arastirmak ve sinirlamak amaciyla çikardigi "Rus etkisi" yasasi dolayisiyla Polonya hakkinda ihlal prosedürü baslatti.



Bir süredir AB ile iliskileri sorunlu olan Polonya, geçtigimiz hafta yürürlüge giren "2007-2022 yillari arasinda Polonya’nin çikarlarina zarar verecek sekilde hareket eden Rusya’nin etkisi altindaki kamu görevlileri ve üst düzey yöneticileri belirlemeye yönelik çalisma yürütecek komisyon kurulmasi yasasi" nedeniyle Avrupa Birligi ile karsi karsiya geldi. Avrupa Birligi’nin yürütme organi Avrupa Komisyonu, Polonya’nin "Rus etkisi" olarak adlandirdigi yasayla AB Anlasmasi’ndan dogan yükümlülükleri ihlal ettigine kanaat getirerek, bu ülke hakkinda ihlal prosedürü baslatilmasina karar verdi.

Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Valdis Domborvskis, Polonya’daki durumu görüstüklerini, üye devletin yükümlülüklerini ihlal ettigine dair sorusturma baslatilmasina karar verdiklerini, söz konusu ihlali ortadan kaldirmasi için yarin Polonya’ya tebligat yapacaklarini açikladi.

Polonya’nin, Komisyon’a cevap vermek için 3 hafta süresi bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun bu karari karsisinda Polonya’nin AB Bakani Szymon Szynkowski vel Sek ise sosyal medya hesabi üzerinden "Bizim amacimiz açik. Polonya ve Avrupa’da Rus etkisini arastirmak ve sinirlamak. Bunun tüm demokratik devlet ve kurumlari birlestirmesi gerektigine inaniyoruz. Komisyon’un süphelerine iliskin bilgi edindikten sonra bu konudaki hukuki ve somut argümanlarimizi sakin bir sekilde sunacagiz" açiklamasinda bulundu.

“Rus etkisi” yasasi

Ülkede genis tartismalara neden olan "Rus etkisi" yasasi ile komisyona, yargilayacagi kisilerin her türlü bilgi ve belgesine erisme, ifadeye çagirma, ifadeye gelmeyenlere 50 bin zloty (278 bin 217 lira) para cezasi verme, zorla getirilmelerine karar verme, suçluluguna hükmettigi kisilere devlet tarafindan saglanmis koruma hizmetinin kaldirma, sonraki 10 yil süresince koruma vermeme, 10 yil boyunca kamu fonlarinin tasarrufuna iliskin görevlerde bulunamama, atesli silah ruhsatini geri alma, sonraki 10 yil boyunca atesli silah ruhsati vermeme gibi pek çok genis yetkiler taniniyor.

Daha önce de onaylanmisti

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda 29 Mayis’ta yasayi onaylamis, ancak kamuoyundan gelen elestiriler üzerine 4 gün sonra yasada degisiklik içeren bir paket hazirlayarak parlamentoya sunmustu. Duda’nin degisiklik önerdigi yasada komisyon üyelerinin parlamento üyeleri yerine uzmanlardan olusmasini, komisyon kararlarina itirazin idari degil adli yargiya yapilmasini, komisyonun suçluluguna hükmedecegi kisilere kamuda görev alma, atesli silah kullanma vb. yasak getirme yetkilerinin kaldirilmasini, bunun yerine komisyonun söz konusu kisi hakkinda kamu yararina hareket etmeyecegine iliskin görüs belirtmesini içeriyor.

Ülkede faaliyet gösteren muhalefet partileri "Rus etkisi" yasasiyla kendilerinin hedef aldigini ileri sürerken, ABD ve AB ise komisyon çalismalarinin önümüzdeki sonbaharda genel seçimlerin yapilacagi Polonya’da seçmen davranisini etkileyecegi, bagimsiz yargiyi devre disi birakacagi konusunda endise yasiyor.
Kaynak: İHA