Iran'in Riyad Büyükelçiligi 7 Yilin Ardindan Yeniden Açildi

Iran ile Suudi Arabistan arasinda varilan normallesme anlasmasi kapsaminda Iran’in Riyad Büyükelçiligi 7 yilin ardindan yeniden açildi.

Iran'in Riyad Büyükelçiligi 7 Yilin Ardindan Yeniden Açildi


Iran ile Suudi Arabistan arasinda varilan normallesme anlasmasi kapsaminda Iran’in Riyad Büyükelçiligi 7 yilin ardindan iki ülke yetkililerinin katildigi resmi törenle yeniden açildi. Törende, Iran Disisleri Bakanligi Konsolosluk Islerinden Sorumlu Bakan Yardimcisi Ali Riza Begdeli ve Iran’in geçici Cidde Temsilcisi Hasan Zernagari hazir bulundu.

Iran Disisleri Bakanligindan dün yapilan açiklamada, Riyad’daki Büyükelçiligin bugün yeniden açilacagi bildirilmisti. Bakanlik Sözcüsü Nasir Kenani, ayrica Cidde Konsoloslugu ile Islam Isbirligi Teskilati (IIT) daimi temsilciliginin de Sali ve Çarsamba günleri resmen yeniden faaliyete geçecegini açiklamisti.

Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016 tarihinde Sii din adami Nimr en-Nimr’in de aralarinda bulundugu 47 kisinin "terör" suçlamasiyla idam edilmesinin ardindan Suudi Arabistan’in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binasi, idamlara tepki gösteren göstericiler tarafindan atese verilmisti. Riyad yönetimi, tepki olarak Iran ile tüm diplomatik iliskilerini kesme karari almisti.

Çin’in baskenti Pekin’de 10 Mart’ta gerçeklesen toplanti sonrasi Iran ile Suudi Arabistan arasindaki diplomatik iliskilerin 7 yil sonra yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varilmisti. Varilan anlasma çerçevesinde Iran ile Suudi Arabistan’in iki ay içerisinde diplomatik iliskilerinin yeniden baslatilacagi ve iki ülkenin karsilikli olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacaklari belirtilmisti.
Kaynak: İHA