Gaziantep'te Fistik Üreticileri Gözlerine Inanamadi

Gaziantep’te normal sartlarda ortalama 10 yil yetisme sürecinden sonra hasat vermesiyle bilinen Antep fistigi agaci ikinci senesinde fistik vermesiyle görenleri hayrete düsürdü.

Gaziantep'te Fistik Üreticileri Gözlerine Inanamadi
Güneydogu Bölgesi’nin yesil altini olarak bilinen, lezzet ve görünüm açisindan vazgeçilmez lezzet olan Antep fistigi yaz mevsiminin gelmesiyle agaçlarda boy göstermeye basladi.

Köylerde çiftçiler üretim için fistik fidanlari dikerek baglari ve bahçeleri doldurdu. Yetisme süresinin ortalama 10 yil oldugu bilinen Antep fistigi her yil agaç basina verdigi 15-25 kilogram fistik ile Türkiye’nin yani sira yabanci ülkelerde de ilgi odagi. Karkamis ilçesinde bulunan Balaban köyündeki fistik üreticileri tarafindan fidan halinde dikilen Tekin cinsi fistik agacinin 2. senesinde boyundan fazla fistik vermesi ise görenleri sasirtti.

“Türkiye’de tekin cinsini asilamak isteyenlere asi gözünü temin ediyorum”

Tekin cinsi fistik türünün nasil bulundugunu aktararak, fistik üreticiliginin yani sira agaçlarina asi yapmak isteyenlere de asi gözü temin ettigini belirten çiftçi, "Dedemden ve babamdan aldigim bilgilerle üretici olarak devam ediyorum. Fistikçiligin disinda paketleme ve pazarlama üzerine yogunlasarak ihracatina basladim. Fistigi üreterek ve kavurarak vatandaslarin hizmetine sunuyorum. Agaç 6 yasinda ama üzerinde bulunan asi 2 yasinda. Türü ise tekin denilen cinstir. Ismi ise bundan 10 sene önce fistik arastirmada Hüseyin Tekin hocamizin arastirip bulmasi üzerine gelmektedir. Kapama bir bahçe olarak bölgede ilk yapan kisilerden biri oldum. 700-800 dönümlük bahçe ile Türkiye’de Tekin cinsinin asilamak isteyenlere asi gözünü temin ediyorum. Herkes memnun kaliyor. Tekin fistigini tercih ediyoruz. Bizim bölgeye uyum sagladi. Mutluyuz, gururluyuz bizim yesil altinimizda budur iste” dedi.



“2 senelik fidanlarimiz böyle bir gelisim gösterdi”

Yaklasik 2 yil önce diktigi agaçtaki meyveyi görünce sasirdigini belirtenTuncay Tiryaki ise “Tekin cinsi fistigi yetistirmek için çesitli arkadaslardan öneri aldim. Akrabalarimdan bilgi alarak böyle bir çesidi yetistirmeye karar verdik ve kapama bir tarla yetistirmeye çalisiyoruz. 2 senelik fidanlarimiz böyle bir gelisim gösterdi ve mahsulümüz bu" diye konustu.

Kaynak: İHA