Van Gölü'nden 2 Milyon 700 Bin Metreküp Çamur Çikartilacak

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ozan Balci, Van Gölü’nde devam eden temizleme çalismalari çerçevesinde yil sonuna kadar 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru ve balçigin çikarilacagini söyledi.

Van Gölü'nden 2 Milyon 700 Bin Metreküp Çamur Çikartilacak
Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü, kötü koku ve kirlilikten arindiriliyor. Van Büyüksehir Belediyesinin Van Gölü’nün korunmasina yönelik baslattigi çalismalar çerçevesinde geçen yil baslayan birinci etap dip çamuru ve balçik çalismasi tamamlanirken, 2 ve 3. etaplarda da çalismalar yogun bir sekilde sürdürülüyor. Balçik ve dip çamuru temizligi çalismalariyla Van Gölü’nün gelecek nesillere daha temiz bir sekilde birakilmasi hedefleniyor. Titizlikle sürdürülen temizlik çalismasinda bugüne kadar yaklasik 1 milyon metreküp balçik ve dip çamuru temizligi yapilirken, sene sonunda ise toplam 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çikartilmasi hedefleniyor.

“Van Gölü’nün temizligi hayati öneme sahip”

Konuya iliskin konusan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Balci, Van Gölü’nün sadece ülkenin degil, dünyanin bir zenginligi oldugunu belirtti.

Van Gölü’nün ayrica kültürel bir zenginlik oldugunu ifade eden Vali Balci, “Van Gölü’nü atalarimizdan aldigimiz gibi gelecek kusaklara da tertemiz birakmamiz lazim. Bizler de temiz tutmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Devletimizin tüm imkan, kabiliyet ve potansiyelini kullaniyoruz. Yaklasik 80’e yakin aracimiz Van Gölü’nde bir buçuk yildir dip temizligi yapiyor” dedi.

Su ana kadar yaklasik bir milyon metreküp dip çamuru temizlendigini dile getiren Balci, “Çalismalarimizi bu senenin sonunda tamamlamayi düsünüyoruz. Böylece toplam 2 milyon 700 bin metreküpe ulasmis olacaktir. Çok önemli ve anlamli bir çabayi geçeklestirmis oluyoruz. Temizledigimiz yerler de gayet güzel oldu. Van Gölü’nün temizligi ve sahil yolu bittigi zaman müthis bir is gerçeklestirmis olacagiz” diye konustu.

Van Gölü’ndeki dip çamuru temizligine katilan is makinasi operatörü Mikail Külter ise gölün temizlenmesiyle birlikte hem görüntü kirligi hem de kötü kokudan arinmis olacagini kaydetti.

Kaynak: İHA