Çin Savas Gemisinden Tayvan Bogazi'nda ABD Gemisine Yakin Temas

ABD ordusu, Çin donanmasina ait bir geminin Tayvan Bogazi’nda ABD savas gemisine yaklasarak "tehlikeli" manevra yaptigini duyurdu.

Çin Savas Gemisinden Tayvan Bogazi'nda ABD Gemisine Yakin Temas
ABD Hint-Pasifik Komutanligindan yapilan açiklamada, USS Chung-Hoon (DDG 93) gemisinin ve Kanada ordusuna ait HMCS Montreal (FFH 336) gemisinin 3 Haziran’da Tayvan Bogazi’ndan uluslararasi hukuka uygun olarak geçis yaptigi belirtildi. Geçis sirasinda Çin ordusuna ait bir savas gemisinin, ABD gemisine 137 metre yaklastigi, tehlikeli manevra yaptigi aktarilarak, “Chung-Hoon rotasini korudu ve bir çarpismayi önlemek için hizini düsürdü” ifadeleri kullanildi. ABD ve Kanada gemisinin Tayvan Bogazi’ndan geçisinin iki ülkenin özgür ve açik bir Hint-Pasifik için ortak taahhüdünü gösterdigi belirtilen açiklamada, “ABD ordusu, uluslararasi hukukun izin verdigi her yerde güvenli ve sorumlu bir sekilde uçus gerçeklestirir, seyreder ve faaliyet gösterir” denildi.

Görüntüsü yayinlandi

Geçtigimiz cumartesi günü yasanan olayin görüntüleri bugün kamuoyuyla paylasildi. Görüntülerde Çin ordusuna ait geminin ABD gemisine yakin noktadan geçis yaptigi görülüyor.

Çin savas uçagindan ABD uçagina agresif manevra

Öte yandan, ABD Hint-Pasifik Komutanligi tarafindan 30 Mayis’ta yapilan açiklamada ise Güney Çin Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine ait RC-135 tipi kesif uçaginin Çin Hava Kuvvetlerine ait J-16 tipi savas uçagi tarafindan agresif bir manevra ile önünün kesildigi duyurulmustu.

Tayvan gerilimi

Çin, Tayvan adasini kendi topragi olarak görürken, Tayvan Bogazi’ni kendi münhasir ekonomik bölgesinin bir parçasi oldugunu savunuyor. ABD ve müttefikleri ise söz konusu sularin “uluslararasi” statüye sahip oldugunu göstermek için düzenli olarak bölgeden geçis yapiyor.
Kaynak: İHA