Batmanli Kadinlar Belediyeden Aldiklari Egitimlerle Is Kadini Oldu

Batman Belediyesi tarafindan kadinlara özel verilen egitimlere gidip sertifika alan kadinlar, kendi is yerlerini açti.

Batmanli Kadinlar Belediyeden Aldiklari Egitimlerle Is Kadini Oldu
2021 yilinda beri Batman Belediyesi tarafindan kadinlara özel olarak verilen egitimlerde sertifika alan kadinlar, kendi is yerlerini açmaya basladi.

Kadinlar, el sanatlari, tekstil, kuaförlük, çocuk gelisimi, resim, bahçivanlik, okuma-yazma ve asçilik gibi farkli dallarda aldiklari egitimle is yeri açarak aile ekonomisine katki sagliyor.

Egitimlerden sonra 43 kadinin kendi is yerini açtigini belirten Belediye Kadin ve Aile Hizmetleri Müdürü Asli Tan Konaç, “Batman Belediyesine bagli bilgi ve meslek edindirme kurslarimiz var. Biz bunlari BIL-MEK çatisi altinda topladik. Su anda Kültür Mahallesi’ndeki atölyemizde 8 bransta hizmet veriyoruz. Bunlarin içinde el sanatlari, asçilik, pastacilik, okuma ve yazma, tekstil, resim ve yeni açmak istedigimiz hasta bakim elemani gibi kurslarimiz var. Bu kurslarda biz bayanlara egitim veriyoruz. 3 ay ile 8 ay arasinda süren egitimlerden sonra Milli Egitim onayli sertifika almaya hak kazaniyorlar. Belgelerini aldiktan sonra kendi is yerini açan çok sayida bayan oldu. Ayni zamanda bu sertifikayi aldiktan sonra güzel islere giren ve yurt disina gidip orda is bulma imkânina sahipte çok kadin oldu. Suana kadar 43 bayan kendi isyerini açti. Bu daha çok dezavantajli bölgelerde oldu. Okuma yazmasi olmayan, egitimini tamamlayamayan kadinlara sadece sertifika vermekle kalmadik. Egitimlerini tamamladiktan sonra bu bayanlara is ve is bulma teknikleri, motivasyon egitimi, öz güven ve cesaretlendirici egitimlerde bulunduk. Sosyologlarimiz ve psikologlarimiz tarafindan çesitli terapiler verdik. Bundan sonra hem ailelerinin destekleriyle hem de kendi özgüven ve cesaretleriyle kendi is yerlerini açtilar. 43 tane kadin su anda aktif sekilde is yerlerini sürdürüyorlar” dedi.



"Ben bir ev kadiniydim suan is kadini oldum”

Belediye tarafindan verilen kurslardan mezun olup kendi is yerini açan Nursen Balik, is kadini olmaktan mutlu oldugu ifade etti.

Kadinlara evde oturmasinlar tavsiyesi veren Balik, “Zaten terzilik benim çocuklugumdan beri sevdigim bir meslektir ama eksigim çoktu. Tekstilde biraz çalistim ama bu yeterli degildi. Belediyenin açtigi kurslar vardi, bu kurslara gidip kesmeyi, biçmeyi ve ölçü almayi ögrendim. Sag olsunlar belediye bize böyle bir imkan sagladi. Bu kurslardan sertifikami aldim. Milli Egitime gidip sertifikalarimi çogalttim durmadim tabi ki. Bütün diplomalarimi usta ögreticilige kadar aldim. hepsini aldiktan sonra ‘ben artik tamamim’ dedim. Neden bir dükkan açip kendi ayaklarimin üzerinde durmayayim dedim. Mahallede de terzi eksikligi oldugundan dolayi böyle bir karar aldim. Pisman degilim çok mutluyum, isimi severek yapiyorum. Internet üzerinden satis yapmiyorum, sadece mahalle sakinlerine dikiyorum. Gelen siparisleri aliyorum, kendim kumaslari alip dikiyorum. Bütün kadinlara tavsiyem evde oturmasinlar. Ben bir ev kadiniydim suan is kadini oldum, çokta mutluyum. Tavsiyemdir bayanlara evde oturmasinlar, çalissinlar kendi ayaklarinin üzerinde dursunlar. Esleri bile olsa kimseye muhtaç olmasinlar” diye konustu.



“Bütün bayanlarin basarabilecegine inaniyorum”

Egitimlerini tamamladiktan sonra Petrolkent Mahallesi’nde kuaför olarak is yeri açan Yüksel Yavuz, eslerin bu konudaki desteklerinin önemini vurguladi. Bütün bayanlarin istediklerinde her seyi basarabileceklerini belirten Yavuz, "Benim küçüklügümden istegimdi kuaför açmak, kuaför olmayi ögrenmek bununla ilgili egitim görmek. Kursa gittik, mezun olduk, kendimizi meslegimizde gelistirdik. Özellikle esim bu konuda bana çok destek verdi, destekçim oldu. Her kadinin basarabilecegini biliyor ve diliyorum. Güzel bir duygu, kendi mahallemde is yeri açtim. Açtigim is yerimde mahallemdeki bayanlara hizmet veriyorum ve çok memnunum. Benim için çok güzel bir is. Bütün bayanlarin basarabilecegine inaniyorum ama eslerinde bu konuda destek çikmasi gerektigini düsünüyorum. Esler çok önemli bir faktör. Benim esim bana destek oldugu için bu duruma gelebildim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA