Bakan Yumakli Açiklamasi '143 Bin Köy Evinin Yapimina Baslandi'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “Kirsalda evleri yikilan vatandaslarimiz için malum su anda 143 bin 261, Kahramanmaras’ta da 30 bin 310 köy evinin yapimina baslandi” dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi '143 Bin Köy Evinin Yapimina Baslandi'
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesinde istisare toplantisina katildi.

Bakan Yumakli, depremin ardindan Kahramanmaras’ta gerçeklestirilen tarim ve hayvancilik alaninda gerçeklestirilen çalismalar konusunda bilgiler aldi.

Toplanti sonrasi basin açiklamasi yapan Bakan Yumakli, kirsal bölgelerde evleri yikilan vatandaslarin evlerini tekrardan insa etmek için çalismalarin basladigini söyledi.



“175 bin ton sütü üreticilerimizden aldik”

6 Subat tarihinde yasanan depremler sonrasinda gerçeklestirilen alimlar hakkinda bilgiler veren Tarim ve Orman Bakani Yumakli, "Bakanligimizin bu süreç içerisinde deprem bölgesine 15 binin üzerinde çalisani ile 6 binin üzerinde çalismalarin omurgasini olusturan is makineleri ile görevlendirilmesi söz konusuydu. Daha ilk günlerde barajlarimizda ve göletlerimizde herhangi bir sorunun olmamasi için yine ilgili ekiplerimiz gerekli çalismayi yaptilar. Ayni sekilde ormanimizin özel harekati dedigimiz ORKUT timleri de bu çalismalara katildilar. Çiftlik hayvanlarinin bu dönem içerisinde yine beslenmesini saglamak için 11 ilin tamaminda 16 tonluk, Kahramanmaras özelinde ise yaklasik 4 bin tona yakin yem dagitimi yapilmisti. Çiftlik hayvanlari için yine yaklasik 16 bin 700 çadir dagitilmisti bu 11 ilde. Bunun 6 bin 500’ü de Kahramanmaras’ta dagitilmisti. Yine bu dönem süt üretimi yapan isletmelerin ellerinde bu sütlerin kalmamasi, ekonomiye kazandirilmasi için bakanligimizin ilgili birimleri gerekli önemleri aldi ve bu süreç içerisinde 175 bin tonluk bir sütün isletilmesi için ilgili isletmelere yönlendirilmesi saglandi. Bunun da yaklasik 30 bin tonu yine Kahramanmaras’tan yapildi” dedi.



“Kredileri 1 yil süreyle erteledik”

Bakan Yumakli, “Besilik hayvanlarla alakali ya da depremden zarar görmüs hayvanlarla alakali da Et ve Süt Kurumu’muz yine alim yaparak özel de bir fiyat uygulayarak bu süreç içerisindeki magduriyetleri engelledi. Yine üreticilerimizin elinde olan hububatlarin da Toprak Mahsulleri Ofisi tarafindan alinmasi söz konusu oldu. Malumunuz Tarimsal ve Orköy Kredileri 1 yil süre ile ertelendi, bu deprem bölgelerinin tamaminda basta DSI olmak üzere kamu kurumlarimizin tamaminin neredeyse akaryakit ihtiyacinin tamamini DSI tarafindan karsilandi” diye konustu.



“Ayni yardimlari nakdi yardimlara çevirdik”

Üreticilere verilen ayni yardimlari depremden sonra nakdi yardimlara çevrildigini ifade eden Yumakli, “Bu süreçte aricilarin arilarinin beslenmesi amaci ile bakanligimiz seker desteginde bulundu. Cumhurbaskanimizin da açiklamalari sonrasi gerekli çalismalarin basladik. Her bir zayi olan, telef olan hayvanin yerine aynisinin verilmesi konusunda çalismalarimiz sona erdi, bununla ilgili dagitimlarla basladi ve bu dagitimin tamamlanmasini ön görüyoruz. Yine kirsalda evleri yikilan vatandaslarimiz için malum su anda 143 bin 261, Kahramanmaras’ta da 30 bin 310 köy evinin yapimina baslandi. Yetistiricilerimizin depremden dolayi farkli zararlarini da karsilamaya çalisiyoruz. Ayni olan tarim destekleri vardi ve geçen sene baslamistik ancak depremden dolayi bunu nakdi destege çevirdik ve diger desteklerle beraber erken bir tarihte depremzedelerimize ödedik” seklinde konustu.



“21 yilda 22 milyar TL’lik yatirim yapildi”

Kahramanmaras’i yeniden eski günlere döndürülecegini aktaran Bakan Yumakli, söyle konustu:

“Kahramanmaras, tarim ve orman alaninda marka sehir olmayi hak eden sehirlerimizden bir tanesi. Biz de bakanlik olarak Kahramanmaras’in bu özelligini ortaya çikarma adina bakanligimizin içerisinde oldugu hususlar çerçevesinde önemli çalismalar yürüttük. 21 yilda yaklasik 22 milyar TL’lik tarim, orman ve su alaninda destek verildi ve yatirimlar yapildi.”
Kaynak: İHA