Okumanin Yasi Yok Dedi, 65 Yasinda Üniversiteli Oldu

Sivas’ta yasayan 66 yasindaki Ayse Hasbek’in okuma ve ögrenme azmi takdir topluyor. 66 yasinda üniversite okuyan Ayse Hasbek, Geleneksel El Sanatlari Bölümü’nde egitim hayatini sürdürüyor.

Okumanin Yasi Yok Dedi, 65 Yasinda Üniversiteli Oldu
Ilkokuldan mezun olduktan sonra ailesi tarafindan okula gönderilmeyen Ayse Hasbek, evlendikten sonra akrabalarinin destekleriyle ortaokul ve liseyi bitirdi. Geçen yil üniversite sinavina girerek baraji geçen Hasbek, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatlari Bölümü Geleneksel El Sanatlari Dali’nda egitim hayatina basladi.

Üniversitede ikinci yili olan Hasbek, simdilerde ahsaba adeta sanat isliyor. Okuma azmi görenler tarafindan takdir toplayan Hasbek, diploma alacagi günü iple çekiyor.

“Yapabilir miyim acaba diye endiselerim vardi”

Ilkokuldan mezun olduktan sonra ögrenim hayatina ara veren Ayse Hasbek, “Okumayi çok istiyordum. Neden okutulmadim, sebepler ne hala merak ediyorum. Çok istedigim halde okula gidemedim. Aradan yillar geçti evlendim, torunlarim oldu. Yegenimin tesvikleriyle ortaokulu bitirmeye karar verdim. Yapabilir miyim acaba diye endiselerim vardi. Ortaokulu 2 yilda bitirdim. Daha sonra bana cesaret geldi. Yine yegenimin tesvikleriyle liseyi bitirdim. Olur mu? olmaz mi? derken çok istedigim üniversite sinavina girdim. Baraji geçince üniversite hayatim basladi.

Çocuklarim da desteklediler. Örgün egitim olmasini istedim” dedi.



“Geçmisten gelecege bir seyler tasimak istiyordum”

Kültürel miraslara ayri bir deger verdigini ifade eden Ayse Hasbek, “Kültürümü çok seviyordum, merak ediyordum. Geçmisten gelecege bir seyler tasimak istiyordum. Halk Egitim Merkezi’nde 20 yil el sanatlari kursuna gittim. Üniversite tercihim de bu yönde oldu” diye konustu.



“Ailem bana destek oldu”

Kendi çevresinden hem elestirilen hem de destek gören Ayse Hasbek, “Esim üniversiteye gelmeme çok destek oldu. Çocuklarimda ayni sekilde desteklediler, torunlarim çok memnunlar. Teknik resim sinavindan 100, Matematik sinavindan 30 alarak bütünleme sinavina kaldim. Çocuklarimdan çalistirmalarini istedim. Anlamadigim için benden kaçiyorlardi. Sonra esim beni 1 ay çalistirdi. Sabah 7’den gece 1’e kadar çayimi, yemegimi verdi. Ayse otur çalis dedi.

Esimin sayesinde 86 puan ile geçtim. Torunum benim okudugum bölümü seçecegini söylüyor. Bazi arkadaslarim sen hacisin niye gidiyorsun diyorlar. Bende ahsabi oyarken Allah’im çok sükür sana diyorum. Ben her gün evden çikinca gökyüzüne bakiyorum. Allah’im sana tesekkür ederim çok sükür diyorum. Bu benim için çok büyük bir sey. Rabbim eristirdi” seklinde konustu.



“Yasamayi, ögrenmeyi, üretmeyi çok seviyorum"

Üniversite okumak isteyenlere seslenen Ayse Hasbek, “Hiç umutlarini kaybetmesinler. Benim umudum yoktu, tükenmistim. Yeniden hayata basladim ve hayati çok seviyorum. Yasamayi, ögrenmeyi, üretmeyi çok seviyorum. Asla pes etmesinler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA