Kardiyopulmoner Testi Bölgede Sadece Eskisehir Sehir Hastanesi'nde

Eskisehir Sehir Hastanesi’nde Türkiye’de pek yaygin olmayan ve kisiye özel egzersiz testlerinde detayli sonuç veren Solunum Fizyolojisi Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Laboratuvari aktif testlere basladi.

Kardiyopulmoner Testi Bölgede Sadece Eskisehir Sehir Hastanesi'nde
Eskisehir Sehir Hastanesi’nde verilmeye baslanan Solunum Fizyolojisi Kardiyopulmoner Egzersiz Testi ile spirometrelik gibi bilindik testlerde normal çikan sonuçlar daha da detaylandirilabiliyor. Özellikle sporcu, aktif egzersiz hayati süregelen ve akcigerinde problem yasayanlar için gelistirilen test bölgede tek olma özelligini tasiyor. Is ve Meslek Hastaliklari Uzmani Bilge Akgündüz, laboratuvarda yaptigi açiklamada, kardiyopulmoner egzersizin kullanim alanlari ve yaralarindan bahsetti.

Testin ülke genelinde pek yaygin olmadigini dile getirerek söze baslayan Bilge Akgündüz, “Bu yapilan egzersiz testi ülkemizde çok yaygin kullanilmamakta. Akciger hastaliklari disinda spor hekimlerinin özellikle sporcularin kas kondisyonunu oksijen tüketiminin takip edilmesinde kullanilan bir yöntem. Bunun disinda yine kalp damar cerrahisinde koroner baypas öncesi ve sonrasi. Ameliyatin planlanmasinda ve yapilacak olan egzersiz testinin verilecek olan testi egzersiz programinin. Beyinle ilgili bilgi vermesi için yine günümüzde öne çikmakta olan bir test yalnizca gögüs hastaliklari degil kardiyoloji de kullanabilecegi yaygin biçimde hatta belki de ileride bu yürüyüs bandi yerine bisiklet argo metresi yerini alacak. Testin, her herhangi bir invaziv girisimi yoktur. Dolayisiyla hastaya herhangi bir girisimi yapmaksizin kalp atimini takip ederek oksijen tüketim hizini takip ederek laktik asit düzeyinin hangi asamada oldugunu, kas yorgunlugunun hangi düzeyde oldugunu gösteren hem monitörizasyon onla hem bisikletin oldugu bölgedeki tansiyon ölçümüyle kandaki oksijen düzeyinin takibiyle çok fazla parametrenin bir arada kullanildigi bir test. Kardiyopulmoner egzersiz testi, standart yöntem, özellikle de fonksiyon kayiplarinin belirlenmesinde ya da egzersiz programlarinin hazirlanma haftasinda kisiye özel raporlandi” diye konustu.



“Spirometrelik normal sinirda olmasina ragmen simdi hasta yoruldu”

Testin uygulandigi hasta konusunda bilgi de veren Is ve Meslek Hastaliklari Uzmani Bilge Akgündüz, “Bizim hastamiz meslek hastasi akcigerde toz birikim hastaligi olan bir hasta. Artik bir o tozun kireçlenmis halde akcigerleri olan bir vaka. Fonksiyonel kapasitesi solunum fonksiyon testi ile bildigimiz spirometrelik normal sinirda olmasina ragmen simdi hasta yoruldu. Sonucunu görecegim büyük bir ihtimalle fonksiyonel kapasitesi solunum fonksiyon testinde normal olmasina ragmen wx pipet testinde düsük çikacagini tahmin ediyoruz. Hastalarin takiplerinin tedaviye yanitlarinin degerlendirilmesinde söyledigim gibi altin standart olarak geçen bir yöntem olarak kabul edilmekte. Bölgemizde zaten herhalde bizim sehir hastaneleri içerisinde tek bizim hastanemizde yapiliyor. Kisinin oksijen tüketimiyle alakali laktik asit düzeyinin artik yükselip kas yorgunlugunun hangi düzeyde ortaya çiktigiyla ilgili çok daha detayli bilgi veren bir yöntem bu. Yani bunun alternatifi yerine konulabilecek bir yöntem yok” dedi.

Kaynak: İHA