Deprem Tandirlari Yikinca, Talebe Yetisemez Oldu

Depremin vurdugu Hatay’da, 25 yildir tandir yaparak geçimini saglayan 60 yasindaki Medine Bahtiyar, afet nedeniyle yikilan tandirlar nedeniyle gelen taleplere yetisemiyor.

Deprem Tandirlari Yikinca, Talebe Yetisemez Oldu


6 Subat Kahramanmaras merkezli depremler, Hatay’da önemli bir kültürel deger olan tandir firinlarina da zarar verdi. Genelde tek ve iki katli evlerin bahçesinde bulunan ve çamurdan yapilan tandirlar depremde ya kirildi yada yikildi. Bu durum Kumlu ilçesinde yillardir nasir tutmus elleriyle çamurdan tandir yapan Medine Bahtiyar’in islerinin artmasina neden oldu. Kendisi de bir depremzede olan Bahtiyar, 3 çocugunu tandir yapimindan kazandigi para ile okuttu ve meslek sahibi yapti. Depremin ardindan bir süre kaynanasindan ögrendigi tandir yapmaktan uzak kalan Bahtiyar, gelen yogun talep üzerine yeniden kollari sivadi ve tandir yapmaya basladi.

Evinin bahçesinde özel topragi içine ekledigi karisimla çamur haline getirip yoguran Bahtiyar, daha sonra verilen boyutlarda tandir yapiyor. Bahtiyar, büyük tandiri 700, küçügünü ise 500 liradan satiyor.

"Talep çok"

Depremde kendi evinin yaninda iki çocugunun evinin agir hasar aldigini ve büyük sok yasadiklarini dile getiren Medine Bahtiyar, tandir yapmanin ise zor ve zahmetli bir is oldugunu kaydetti.

Hem depremin etkisinden kurtulmak hem de kazanç saglamak için tandir yaptigini ifade eden Bahtiyar, "25 yildir tandir yapiyorum, kaynanamdan ögrendim. Gücüm yetene kadar tandir yapmaya devam edecegim. Topragin kumsal olmamasi lazim. Içine koydugum malzemeyi göldeki sazliklardan getirip, ekleriz. Bir gün önce islama yapariz. Elimizle, ayagimizla ezeriz çamuru hazirlariz. Bir tandir yazin bir haftada kisin on günde hazir olur. Hava sartlarina baglidir. Bugünlerde talep çok yetisemiyorum" dedi.



"Zor bir is"

Tandirlari boyutuna göre 500 ile 700 lira arasinda sattigini belirten Bahtiyar, "Acilarimi, sikintilarimi unutuyorum, hem de para kazaniyorum. Zor bir is. Bende sonra ailemde yapan yok. 3 çocugumu tandir parasi ile okuttum. Çocuklarim memur oldu. Alin teri, bilegimin gücüyle yaptim. Benden sonra ailemde yapan olmaz, bir meslek kaybi olur" diye konustu.

Kaynak: İHA