Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki Oldu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki olarak Mehmet Özhaseki’yi atadi.

Çevre, Sehircilik Ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki Oldu


Cumhurbaskani Erdogan, yeni kabinede yer alan bakanlari açikladi.

Yeni kabinede Mehmet Özhaseki, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani olarak yer aldi.

Mehmet Özhaseki’nin özgeçmisi

1957 yilinda Kayseri’de dogdu. Ilk ve orta ögrenimini Kayseri’de tamamladi. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisligi Bölümü’nü kazandi. O günkü siyasi sartlar ve ögrenci olaylari sebebiyle buradaki egitimini yarida birakmak zorunda kaldi ve ardindan Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Mezuniyetten sonra Kayseri Adliyesi’nde avukatlik stajini tamamladi. Egitim hayati sonrasi tekstil üzerine is yapan aile sirketinin basina geçti. 1994 yilina kadar tekstil basta olmak üzere farkli sektörlerde basarili bir ticari hayat yürüttü. 1980 sonrasinda uzun yillar dezavantajli guruplara hizmet etmeyi gaye edinen vakif ve derneklerin kurulusunda görev aldi. Kayseri’de ilk asevi faaliyeti, ögrencilere karsiliksiz burslar ve kis aylarinda yakacak fonu gibi faaliyetlerin hayata geçmesinde öncü rolü üstlendi. 27 Mart 1994’te yapilan Mahalli Idareler Seçimleri’nde Melikgazi Belediye Baskani oldu. Ardindan 23 Haziran 1998 tarihinde Kayseri Büyüksehir Belediye Meclisi’nde yapilan oylama ile Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani seçildi. 1999, 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde rekor oylar alarak Büyüksehir Belediye Baskanligi görevini yürüttü.

Öz kaynaklarin dogru kullanimi ve ortak akil ile hareket etmeyi referans alan ‘Haseki Modeli Belediyecilik’ modeliyle yerel yönetimler anlayisina damgasini vurdu. Özellikle kamu kaynaklari kullanmadan sifir maliyetle devasa projelerin hayata geçtigi belediyecilik yatirimlari Türkiye’ye örnek oldu. UEFA standartlarinda Kayseri Stadyumu ve yine 70 kilometre uzlugunda enerji üretimi ve tarimsal sulamaya hizmet verecek olan Yamula Baraji dikkat çeken projeler arasinda yer aldi. Uluslararasi kriterlere göre yapilan ve Alpler standartlarinda Erciyes’e bir turizm ve kayak merkezi yine yerel yönetim örnegi olarak Türkiye’de ilk defa Mehmet Özhaseki’nin Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde hayata geçmistir. Türkiye’de kentsel dönüsüm mevzuati yok iken kendine has yöntemlerle hayata geçirdigi dönüsüm projeleriyle, kentsel dönüsüm mevzuat ve uygulamalarinin sistemlesmesine ve yayginlasmasina isik tuttu.

Büyüksehir, il, ilçe ve belde belediyelerinin üyesi oldugu Tarihi Kentler Birligi’nin (TKB) 2004 - 2011 yillari arasinda 7 yil baskanligini yapti. TKB’nin yurtiçinde ve yurtdisinda kurumsal kimlik kazanmasinda ve yurt genelinde birçok tarihi eserin restorasyonu ve fonksiyon yüklenerek yeniden hayat bulmasina büyük katkilar sagladi. 10 Subat 2015 tarihinde Kayseri Büyüksehir Belediye Baskanligi’ndan istifa etti ve AK Parti’den milletvekili adayi oldu. 7 Haziran 2015 tarihinde yapilan genel seçimlerde 25. Dönem Kayseri Milletvekili olarak seçildi. 12 Eylül 2015 tarihinde yapilan AK Parti Olagan Büyük Kongresi’nden sonra Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani olarak görev aldi. 1 Kasim 2015 tarihinde yinelenen genel seçimlerde, tekrar Kayseri Milletvekili olarak seçildi ve 26. Dönem Kayseri Milletvekili oldu. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tensipleriyle, 65. Dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Çevre ve Sehircilik Bakani oldu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi yaptigi dönemde, Türkiye’nin sehircilik çalismalarinda tarihe geçecek pek çok proje ve uygulamaya imza atti.

Sehircilik Surasi, Bizim Sehir Projesi, Sifir Atik gibi projeler, Özhaseki’nin bakanligi döneminde hayata geçti. Dogu ve Güneydogu’da terör örgütlerinin çukur eylemleri nedeniyle harap ettigi bölgeler, olaganüstü bir hizla yine Özhaseki’nin bakanligi döneminde kültürel dokuya uygun olarak yeniden imar ve insa edildi. Ankara’da; Mogan Gölü’nün temizlenmesi, Saraçoglu Mahallesi’nde tarihi ve kültürel dokuya uygun sekilde kentsel dönüsüm çalismalarinin baslatilmasi ayni dönemde basladi.

Istanbul’un tarihi kent bölgesinin yenilenmesi ve dünyanin en önemli tarihi ve kültürel boyutlu turizm destinasyon bölgesi olmasi yaninda; depremle mücadele stratejisinin belirlenmesini temellendiren teknik çalismalar, Özhaseki’nin bakanlik yaptigi dönemde önemli bir gündem olarak masaya yatirildi. Yol haritalari çikartildi, stratejileri belirlendi. Yaptigi vurgularla Türkiye’de deprem farkindaligin olusmasini saglayan devlet ve siyaset adami olarak dikkat çekti. Bu sebeple Kahramanmaras depreminden sonra Özhaseki’nin yillar önce yaptigi uyarilar, vizyon bir devlet adami görüsü olarak sikça gündeme geldi ve takdir topladi.

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde Kayseri Milletvekili olarak seçildi ve 27. Dönem Kayseri Milletvekili oldu. 18 Agustos 2018 tarihinde yapilan AK Parti Olagan Büyük Kongresi’nde, Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani olarak ikinci kez yer aldi. AK Parti Genel Baskani ve Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in görevlendirmesiyle; 2019 Yerel Seçimlerinde Cumhur Ittifaki’nin Yerel Seçim düzeyinde kurulmasinda AK Parti adina tam yetkili olarak görüsmeleri yürüttü. 31 Mart 2019 Mahalli Idareler Seçimleri’nde Cumhur Ittifaki’nin Ankara Büyüksehir Belediye Baskan Adayi oldu. 24 Mart 2021 tarihinde yapilan AK Parti 7. Olagan Büyük Kongresi’nin ardindan AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani olarak parti yönetiminde tekrardan görev aldi. Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan’in tensipleriyle, Türkiye Yüzyili’ni insa edecek bakanliklar arasinda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani olarak önemli bir sorumluluk üslendi. Av. Nese Sarigül Özhaseki ile evli olan Mehmet Özhaseki’nin Elif, Enes, Merve ve Zeynep adinda 4 çocugu bulunmaktadir. Özhaseki, Ingilizce ve Arapça bilmektedir.
Kaynak: İHA