Ingiltere Temyiz Mahkemesi Açiklamasi 'Hükümetin Yasa Disi Göçmenleri Ruanda'ya Gönderme Plani Hukuka Aykiri'

Ingiltere’de temyiz mahkemesi hükümetin yasa disi göçmenleri Ruanda’ya gönderme planinin hukuka aykiri olduguna karar verdi.

Ingiltere’nin baskenti Londra’daki Temyiz Mahkemesi, hükümetin binlerce yasa disi göçmeni göndermeyi planladigi Ruanda’nin "güvenli bir üçüncü ülke" olmadigina hükmetti. Mahkeme, hükümetin yasa disi göçmenleri gönderme planini, eksiklikler giderilinceye kadar “hukuka aykiri” olarak tanimladi. Yargiçlar, ayrica söz konusu kararin Ruanda’nin siyasi degerleriyle ilgili görüs içermedigini belirtti.



“Ruanda dünyanin en güvenli ülkelerinden biri”

Ingiltere hükümetinin karara itiraz etmesi beklenirken, Ruanda’dan da tepki geldi. Ruanda hükümeti Sözcüsü Yolande Makolo yaptigi açiklamada, Ruanda’nin güvenli bir ülke olmadigi yönelik mahkeme kararina karsi çiktiklarini belirterek, “Ruanda dünyanin en güvenli ülkelerinden biri. Mültecilere karsi örnek yaklasimimiz nedeniyle UNHCR ve diger uluslararasi kuruluslar tarafindan takdir edildik” dedi.

Küresel göç krizinin etkileriyle mücadeleye önemli bir katki sagladiklarini ifade eden Makolo, “Ruandalilar, ülkelerini terk etmeye zorlanmanin ve baska bir ülkede yeni bir hayat kurmanin ne demek oldugunu biliyorlar. Bir toplum ve bir hükümet olarak, siginmacilarin ve mültecilerin esit haklara ve firsatlara sahip oldugu güvenli, onurlu bir ortam olusturduk. Bu ortaklik kapsaminda buraya yerlestirilen herkes bundan faydalanacaktir” seklinde konustu.



"Kisi basi maliyet 169 bin pound"

Ingiltere, geçtigimiz yil Ruanda ile binlerce yasa disi göçmeni ülkeye göndermek üzere anlasma saglamisti. Haziran 2022’de uygulamaya geçmesi öngörülen Ruanda plani, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi karari ile engellenmis, aralik ayinda ise Ingiltere Yüksek Mahkemesi söz konusu yasa disi göçle mücadele politikasinin yasal olduguna karar vermisti. Ingiltere hükümeti, göçmenleri Ruanda’ya gönderme plani kapsamindaki kisi basina düsen maliyeti yaklasik 169 bin pound olarak belirlemisti.
Kaynak: İHA