Deprem Bölgesindeki Vatandaslara Kurban Etinin Muhafazasi Konusunda Uyari

Diyetisyen Elif Harbutluoglu, deprem bölgesindeki vatandaslarin kurban etlerini sicak havayi göz önünde bulundurarak muhafaza etmeleri gerektigini belirterek, ette diger besinlere göre ’bulasma’ riskinin daha yüksek oldugunu söyledi.

Deprem Bölgesindeki Vatandaslara Kurban Etinin Muhafazasi Konusunda Uyari
Kahramanmaras merkezli depremlerde en büyük hasar Hatay’da meydana gelmisti. Antakya’da diyetisyenlik yapan Elif Harbutluoglu, vatandaslara Kurban Bayrami’nda kirmizi et tüketimi ve muhafazasi konusunda tavsiyelerde bulundu.

"Fazla et tüketimi kalp rahatsizligini tetikleyebilir"

Diyetisyen Harbutluoglu, fazla et tüketimiyle birlikte yagli gida tüketiminde abartiya kaçilmasinin olusturacagi zararlara deginerek, "Kurban Bayrami insanlarin birbirleriyle dayanisma içinde olmalarinin en güzel örnegidir. Özellikle yasadigimiz bu üzücü deprem sürecinden etkilenen binlerce insanimiz için bu durum daha fazla önem kazanmaktadir. Kurban Bayrami denince akla ilk gelen besin ettir. Bu durumda tüketimi de artmaktadir. Kirmizi et; iyi kalite hayvansal proteinin, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B grubu vitaminleri içerigiyle saglik için faydali olsa da, özellikle yagli etlerin doymus yag ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem tasir. Fazla etle birlikte yagli gida tüketiminin abartiya kaçilmasinin olusturacagi zararlardan biri de kolesterol yüksekligidir. Kan kolesterol degerlerinin yükselmesi özellikle kalp damar hastaligi olanlar için risk olusturabilir" dedi.

Deprem bölgesinde yasayan vatandaslara etlerin muhafaza edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Harbutluoglu, "Ayrica etleri gerekli sürelerde bekleterek tüketmek de çok önemli. Genellikle bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmekten birkaç saat içinde pisirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmis hayvanlarin etlerindeki sertlik hem pisirmede, hem de sindirimde zorluk olusturur. Midede siskinlik, hazimsizlik gibi rahatsizliklara neden olur. Bu Kurban Bayrami Antakya’da yasanan depremden dolayi birçok insanimizi etkiledigi için evleri de yikima ugramistir. Bu durumdan dolayi kurban etlerini bu sicak havalarda dogru sekilde muhafaza etmek çok önemlidir. Et ve et grubunda olan besinler diger besinlere göre kontamine (Bulasma) riski yüksek besin grubudur. Bu süreçte sicak havalar göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alinip muhafaza edilmelidir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA