Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Göz Alerjisi Ile Göz Enfeksiyonunu Karistirmayin'

Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Tolga Yüksel, göz alerjisi (alerjik konjonktivit) ile göz enfeksiyonunun (konjotktivit) benzer belirtiler gösteren rahatsizliklar oldugunu söyledi. Benzer belirtilere sahip olsalar da bu iki rahatsizligin farkli tibbi nedenlere dayanan farkli durumlar oldugunu kaydeden Dr. Yüksel, “Hastaligin hangisi oldugunu anlamak ve enfeksiyon ile alerji arasindaki farki ayirt etmek göz doktorunun mikroskopla muayenesiyle mümkündür” dedi.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Göz Alerjisi Ile Göz Enfeksiyonunu Karistirmayin'
Kent Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Dr. Yüksel, belirtileri açisindan birbirine benzeyen gözün enfeksiyon ve alerjik (konjonktivit) sorunlarina dikkat çekerek, farkinin nasil anlasilabilecegi konusunda bilgi verdi. Yüksel, “Göz enfeksiyonunun en yaygin belirtileri gözlerde kizariklik, yanma, kasinti, sulanma, hassasiyet ve göz kapaklarinin çevresinde kabuklanma veya akintidir. Konjonktivit, virüsler, bakteriler, mantarlar, alerjenler ve diger iritanlar nedeniyle olusabilir. Bulasici oldugu için, özellikle virüsler ve bakteriler nedeniyle meydana gelen konjonktivit diger insanlara yayilabilir. Göz alerjisi veya tibbi adiyla alerjik konjonktivit oldukça sik görülen bir hastaliktir, diger konjonktivitlerin aksine kisiden kisiye yayilmaz. Gözde kizariklik, kasinti ve sulanma en önemli belirtileridir. Kasinti yoksa alerji düsünülmemelidir. Göz alerjisi diger alerjik hastaliklarda oldugu gibi genetik özellikler ve çevre etkilesimi rol oynamaktadir. Siklikla vücuttaki diger alerjik durumlarla birlikte görülür. Çocuklarda ve adölesan çaginda daha sik görülmektedir. Daha ileri yaslarda görülme sikligi giderek azalir” diye konustu.



“Mikroskopla muayene gerekir”

Göz alerjisine neden olan potansiyel alerjen maddelerinin polen, hayvan tüyü, kimyasal kokular, ev tozlari ve küf oldugunu ifade eden Dr. Yüksel, “Eger konjonktivit polenlerden kaynaklaniyorsa genellikle mevsimseldir. Alerjik neden hayvan tüyü, küf ve toz ise bazen alerjik krize neden olabilir. Bazi kisilerde belirli göz damlalarina veya kontakt lens solüsyonlarina karsi da alerjik konjonktivit gelisebilir. Alerjik konjonktivit baska göz hastaliklariyla benzer belirtileri paylastigi için dogru taninin konulmasi önemlidir. Örnegin göz alerjisi ile göz enfeksiyonu benzer belirtilere sahip, ancak farkli tibbi nedenlere dayanan farkli durumlardir. Hastaligin hangisi oldugunu anlamak ve enfeksiyon ile alerji arasindaki farki ayirt etmek göz doktorunun mikroskopla muayenesiyle mümkündür. Muayenede gözde kizarikligin yani sira gözkapaginin içinde alerjik konjonktivit nedeniyle olusan kabarikliklar tespit edilir. Tedavide temel prensip alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA