Turizmciler Uyardi Açiklamasi 'Yanlis Fiyatlandirma Politikasi, Turist Sayisini Olumsuz Etkiliyor'

Gezilip görülecek, kesfedilecek yerlerin zenginligi ve çesitliligi bakimindan Türkiye’nin turistler için bulunmaz bir deger oldugunu vurgulayan Sager Travel Ceo’su Dogan Sager, “Bize turist gelen ülkelerin ekonomik yapisini da göz önünde bulundurarak fiyat politikamizi degistirmeliyiz. Yapilan fiyatlandirma çalismasi, konseptler, müsteriyi daha farkli ülkelere gitmesine sebep oluyor. 5 yil içerisinde hedeflenen 100 milyar dolar hayal degil, ama bu sistemle imkansiz” dedi.

Turizmciler Uyardi Açiklamasi 'Yanlis Fiyatlandirma Politikasi, Turist Sayisini Olumsuz Etkiliyor'
Sager Travel Ceo’su Dogan Sager, yurtiçinde birçok farkli tur paketleri düzenleyip bunlari hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu alanda, yurt içi ve yurt disinda düzenlenen fuarlar ve Road-Show’lara katilarak, bu destinasyonlarin herkes tarafindan bilinmesine öncülük ettiklerini belirten Sager, “Ayni zamanda, gelisen ve yenilenen saglik hizmetlerimizin tanitiminda yaptigimiz çalismalarla saglik turizmi adini Orta Dogu’da herkese duyurmaya devam etmektedir. Bu sayede, ülkemize bu hizmetten yararlanmak isteyen yabanci hasta sayisi günden güne artmaktadir. Gezilip görülecek, kesfedilecek yerlerin zenginligi ve çesitliligi bakimindan Türkiye’nin turistler için bulunmaz bir degerdir. Pandemi sürecinde yasanan tüm zorluklardan sonra, 2022 yili turizm sezonu her yönden çok bereketli geçti. 2023 yilinin çok daha zorlayici geçiyor. Geleneksellesmis kaliplardan çikamayarak yenilikçi yaklasimlarla sezona hazirlanamadigimiz için bu süreç sancili geçmektedir. Bunlarin en basinda, birçok otelin uyguladigi yanlis ve tutarsiz fiyat politikasi, gezilecek yeni rotalarin hazirlanamamasi ve de yurt disinda tanitim ve pazarlama faaliyetlerinin etkili yapilamamasi gelmektedir. Dogal ve kültürel miraslarimizin çesitliligi bakimindan essiz bir cografyaya sahibiz. Diger turizm ülkelerine kiyasla, bize deger katiyor. Tüm bu zenginlikleri göz önünde bulundurdugumuzda tanitim ve pazarlama konusunda önemli adimlar atilmalidir. Bütün turizm isletmeci ve yetkili kamu kuruluslarinin birlik içinde turizm tanitma ve gelistirme politikalarini yürütmesi, hedefiyle daha hizli ulasmasini saglayacaktir” dedi.

Hala geçerliligini koruyan 1618 no’lu Turizm Kanununun hiç vakit kaybedilmeden tekrar gözden geçirilip günümüz sartlari ve taleplerine uyarlanmasi önemli gelismelere katki saglayacagina deginen Sager, “Böylelikle, turizm sektörünün isleyisindeki karisikligin giderilmis, turizme hizmet veren isletmelerin itibarinin yükseltilmis, en önemlisi de hak edilen kazançlari artmis olacaktir. Bu sayede, ülke içi yillik turizm geliri de artacaktir. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ‘Turizm sektöründe, 5 yil içerisinde 100 milyar dolar gelir hedeflenmektedir’ diye hedef koymustu. Ne yazik ki, mevcut turizm politikalarimiz ile bu hedefi yakalamamiz mümkün degil. Örnegin, Antalya’da lüks bir otelde 4 gecelik paket fiyati 100 bin lira, ayni zincir otelin Misir’da 4 gecelik paketi 24 bin lira olmasi turistleri o bölgelere yönlenmesine sebep oluyor. Bütçe hazirlarken rakip ülkelerin fiyatlarina da bakmamiz lazim. Bununla birlikte, bize turist gelen ülkelerin ekonomik yapisini da göz önünde bulundurarak fiyat politikamizi degistirmeliyiz ki, bize gelen turistler öncelikle ülkemizi tercih etsin. Burada anlatmak istedigim, fiyatlarimizi dibe çekmek degil, talebe göre belirlemektir” diye konustu.

Yapilan tur paketleri ve otel konseptleri, bölge adina tanitici ve cezbedici olmasi gerektigini belirten Sager, “Üzücü bir baska örnek ise, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde uygulanan her sey dahil otel konseptiyle gelen yabanci turist, 10 gün boyunca otelden disari hiç çikmiyor. Otel içi yapilan çesitli aktiviteler de gelen turisti cezbediyor. Gelen misafir Aspendos’u, tarihi Antalya kalesini, Manavgat selalesini görmek yerine otelde zaman geçirmeyi tercih ediyor. Turizm hangisi aslinda? O kültürü yasamak, tarihi dokuyu hissetmek degil mi? Tamam ben gelen turist denize girmesin demiyorum. En azindan, satilan tur paketi içeriginde 4 gün kültür gezi programi da olsun ki, o turist, ülkesine döndügünde tarihi güzelliklerimizi çevresine anlatabilsin. Dünya su anda büyük ekonomik kriz yasiyor. Bu zamana kadar maddi sikintisi olmayan kisiler bile, tatil tercihini ülkemizden yana kullanmak yerine, baska ülkelerdeki daha düsük bütçeli tatil paketlerine yöneliyor. Dolayisiyla, aslinda ülke turizmini canli tutabilmemiz için herkese ihtiyacimiz var. Umarim 2022’de getirdigimiz turist sayisinin yüzde 60’ini bu yil yakalayabiliriz. Turizmde yaz sezonu normalde 15 Nisan’da baslar, 15 Ekim’e kadar devam eder. Bizler bunu böyle biliriz. Haziran ayinin sonu olmus ve Antalya’da hala sezon baslamadiysa çok ciddi bir sikinti var demektir. Tüm bölgelerde, Nisan, Mayis ve Haziran aylarinda beklentilerin çok altinda kaldik. Geri kalan aylarda bunu yasamama ve sektörümüzün hak ettigi degeri görmesi umuyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA