Trabzon'un Sözlü Tarihi 'Haykirislar' Kitabi Okuyucuyla Bulustu

Trabzon’un yüzyilini yasayan yasli çinarlarin anlatimiyla kayit altina alinan “Haykirislar” kitabi okurlariyla bulustu. Trabzon Sanatevi bahçesinde gerçeklestirilen imza gününde okuyucular yogun ilgi gösterdi.

Trabzon'un Sözlü Tarihi 'Haykirislar' Kitabi Okuyucuyla Bulustu
Gazeteci-Yazar Kemal Çuman tarafindan hazirlanan Trabzon’un degisik ilçelerinden 80 yasin üstündeki 46 vatandasin anlattiklari anilarin anlatildigi “Haykirislar” kitabi okurlariyla bulustu. Ortahisar ilçesindeki Sanatevi bahçesinde gerçeklestirilen imza gününde Kemal Çuman, okuyuculari ile bir araya geldi. Yogun ilginin gösterildigi imza gününde yayinlanan kitapla ilgili açiklamada bulunan Gazeteci-Yazar Kemal Çuman, “Bu kitapta, insanlik tarihine ev sahipligi yapan Trabzon’un degisik yerlerinde yasayan çinarlarimizin farkli hikayelerini bulacak ve simdiye kadar ortaya çikmamis tarihi geçmisimize bir yolculuk yapacagiz. Tarihin tozlu yapraklari karistirildiginda dünyada oldugu gibi ülkemizde ve Trabzon’da da topluma mal olmus aci tatli pek çok olay yasandigini görürüz. Üzerinden uzun yillar geçtiginden kimi unutulan ve kayit altina alinmayan nice yasanmisliklar, 80 yasin üzerinde 46 çinarimizla yaptigim söylesilerle gün yüzüne çikti. Bu eseri yazmamdaki en büyük amaçlarimdan biri de, özellikle gençlerimize yönelik, geçmisteki zorluklari görüp geleceklerini insa ederken, daha büyük isler basarabilmeleri, hayatin zorluklarina karsi daha dayanikli olabilmeleri için gerçek bir hayat dersi olmasidir” dedi.

Söylesi yaptigim yaslilar ile saatlerce konustuklarina sahit oldugunu belirten Çuman, “Siz, sohbet ettiginiz bir yaslinin günümüzden bahsettigini hiç gördünüz mü? Onun gözü daima eskidedir. Sürekli geçmisten bahsederek, üzüntülü oldugu zamanlari hatirladikça yasadigi anilari etrafindaki insanlarla paylasmaya baslayarak geçmisten güç aldiklarini görürüz. Hele yaslilarin ‘Bizim zamanimizda’ diye baslayan, ‘Günümüzde yalniz kaldik’ seklinde biten cümleleri var ya. Ardindan anlatilan zorlukla mücadelenin yasandigi tecrübenin getirdigi cümleler gibidir. Yaslilik, sonbaharda dökülen yapraklar gibidir; bir daha bahari gelmez. Bir yandan toplumun tümüne, yaslilara nasil davranmamiz gerektigini ve onlardan geçmisle ilgili her türlü bilgiyi nasil alabilecegimizi düsünürken, kendim dahil olmak üzere hepimiz belli bir yasa geldigimizde keske büyüklerimin anlattiklarini kayit altina alsaydim pismanligi ile karsi karsiya kaldik. Ama su bir gerçek ki, gençligimizde bize kimse yol göstermedigi gibi, kendimiz de bu konulari hiç düsünmemisiz. Insallah bu yazdigimiz kitap, gelecek kusaklara bizim düstügümüz durumla ilgili bir mesaj vermis olur. Yaklasik 5 yil süren zor ve mesakkatli bir çalismamin sonucu olarak yasli çinarlarimizla yaptigim söylesilere taniklik etmek, hayatimin en önemli anlari olarak hafizamda kalacaktir. Hayatini kaybeden çinarlarimiza Allah’tan rahmet, hayatta kalanlara saglik ve mutluluklar diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA