Gümüshane'de Ayi Tehdidine Karadeniz Usulü Çözüm

Gümüshane’nin Torul ilçesine bagli Büyük Silve Yaylasinda yillardir baslari ayilarla dertte olan ev sahipleri bulduklari Karadeniz usulü ilginç çözümle ayilarin evlerini tarumar etmelerinin önüne geçti.

Gümüshane'de Ayi Tehdidine Karadeniz Usulü Çözüm
Koruma altinda olmasi nedeniyle vurulmasi yasak olan hayvanlarin basinda gelen ama diger yandan da vatandaslarin hem bag bahçe hem de yayla evlerinin en büyük tehdidi olan ayilar için “Ancak Karadeniz’de olur” denilecek çözüm Gümüshane’den geldi.

Torul ilçesine bagli Yücebelen köyünün Büyük Silve Yaylasindaki vatandaslar her yil kis uykusundan uyandiktan sonra yayla evlerine girerek yiyecek bulmak için buzdolabindan kapilara kadar evleri paramparça eden, evin için savas alanina çeviren ayilardan korunmak için çivi ve vida çakili kapi ve esiklerle ayilarin önüne geçti.

Sicak yaz günlerinde hayvancilik yapmak için denizden 2 bin 285 metre yükseklikte kurulu ve yaklasik 70 hanenin bulundugu yaylada “Ali Baba” lakabiyla taninan Ali Özcan, benzeri korku filmlerindeki sahneleri andiran düzenegi kurarak ayi tehdidinden kurtulduklarini anlatti.

“Ayilardan çok çektik”

Bu zamana kadar basta kendi yaylalari olmak üzere hem köylerinde hem de civar yaylalarda ayilardan çok çektiklerini ve çok zararini gördüklerini ifade eden Özcan, “Ayilardan çok çekiyoruz. Ayilar her zaman kar kalkmaya basladigi zaman kapilari kiriyor, içerileri kiriyor, çok zarar veriyor bize. Her yil oluyor ve hiçbir sekilde bas edemedim. En son çare kapilari vidalama sistemi ve çivi çakmakta buldum. Daha giremiyor artik” dedi.

“Ayi yerdeki çivili tahtaya basamiyor, çivili kapiya elleriyle vuramiyor”

Yaptigi düzenegin ayiya nasil engel oldugunu anlatan Özcan, “Ayi yere koydugum çivi çakili kapinin üzerine çikamiyor. Çivi ve vida çakili kapiya da vuramiyor. Çiviler eline geçiyor. Açamiyor bu sefer. Faydasini gördüm. Öncesinden gelip camlari, pencereleri kirip içeriye giriyordu. Hatta çatilari bile kirip içeri girdi” diye konustu.

“Bu sistemi yapan kurtariyor”

Yaylada ilk kendisinin yaptigi uygulamanin ayilari engellemesinin ardindan birçok vatandasin benzer sekilde uygulama yapmaya basladigini belirten Özcan, “Bu isi ben icat ettim. Çivili tahtayi yapmadigim zaman 1-2 tane kapimi kirdi. Vurup da kiriyor. Simdi ben de böyle bir sistem uyguladim ve rahat ettim. Girmiyor daha. Kapiya 500 tane vida kullandim. 1,5 kilo çivi de esikteki tahtaya kullandim. Ben yapip randiman aldiktan sonra yayladaki diger vatandaslar da yapmaya basladi.

Yapan kurtariyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA