BM Genel Sekreteri Guterres'ten Rusya'daki Taraflara Itidal Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Rusya’da Wagner Grubu’nun isyani sonrasi gelismeleri yakinda takip ettigini belirterek taraflara itidal çagrisinda bulundu.



Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, parali asker sirketi Wagner Grubu’nun geçtigimiz cuma günü baslattigi ve 24 saatte sona eren isyanin ardindan taraflara itidal çagrisinda bulundu. BM Sözcü Yardimcisi Farhan Haq yaptigi açiklamada, “Genel Sekreter, Rusya Federasyonu’ndaki gelismeleri kaygiyla takip etmektedir. Gerginligi azaltmak için atilan adimlarla ilgili son gelismelerin farkinda. Ilgili herkesi daha fazla gerilimi önlemek amaciyla sorumlu bir sekilde hareket etmeye davet ediyor” dedi.



Wagner isyani

Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasinda cephede aktif rol alan parali asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, geçtigimiz cuma günü Rus ordusunun Wagner kamplarina saldiri düzenledigini belirterek isyan baslatmis, Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve Rusya Genelkurmay Baskani Valery Gerasimov’un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenledigini iddia etmisti. Wagner savasçilari ise Ukrayna’yi terk ederek, Rusya’nin Ukrayna sinirindaki Rostov bölgesine girmisti. Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açiklamis, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artirmisti.

Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin hakkinda "silahli isyan" suçlamasiyla ceza davasi açmis, Putin, Wagner’in isyanini "vatana ihanet" olarak nitelendirmisti. Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’nun arabuluculuguyla gerçeklesen müzakerelerin ardindan Prigojin, Rusya’da gerilimi azaltmayi kabul etmis ve askerlerini geri çekmisti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Wagner lideri Evgeny Prigojin aleyhindeki ceza davasi düsecek, Belarus’a gidecek" demisti.
Kaynak: İHA