Almanya'da Asiri Sagci Afd Ilk Kez Kaymakamlik Seçiminden Zaferle Çikti

Almanya’da asiri sagci Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) adayi Robert Sesselmann, Thüringen eyaletinde yer alan Sonneberg’te yapilan seçimi kazanarak ülkenin ilk asiri sagci kaymakami oldu.



Almanya’da asiri sagci bir isim ilk kez kaymakam olarak seçildi. Asiri sagci Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) adayi Robert Sesselmann, Thüringen eyaletinde yer alan Sonneberg’te yapilan seçimi kazanarak ülkenin ilk asiri sagci kaymakami oldu. Almanya’nin ana akim partilerinin radikal görüsleri nedeniyle isbirligi yapmayi resmen reddettigi AfD’nin adayi Sesselmann, ikinci turda oylarin yüzde 52,8’ini alarak seçimin galibi oldu. AfD kurulusundan 10 yil sonra ilk üst düzey bir makami kazanmis oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) adayi olan Jürgen Köpper ise diger partilerin destegine ragmen yüzde 47,2’de kaldi. Thüringen Içisleri Bakani Georg Maier Alman basinina yaptigi açiklamada, seçim sonucunu "tüm demokratik güçler için bir alarm" olarak nitelendirdi.

AfD’nin 57 bin nüfusuyla Almanya’nin en küçük seçim bölgelerinden biri olan Sonneberg’te zafer kazanmasi “dönüm noktasi” olarak nitelendirilirken, bazi Alman medya kuruluslari ise Sesselmann’in galibiyetini siyasi bir "deprem" ve "asiri sag parti için dikkate deger bir basari" olarak yorumladi.

Gelecek yil bölgesel seçimlerin yapilacagi Almanya’da analistler, AfD’nin eski Dogu Almanya eyaletleri Thüringen, Brandenburg ve Saksonya’da oylarini artiracagini öngörüyor.
Kaynak: İHA