Köpeklere Verilen Pismemis Sakatatlar Ölümcül Sonuçlar Dogurabilir

Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, kurban bayramlarinda özellikle dikkat edilmesi gereken ’kist hidatik’ hastaliginin, insanlarin karaciger, akciger, dalak, beyin gibi iç organlarinda kistler olusturarak, ölümüne sebep olabilen bir hastalik oldugunu belirterek, "Hastalik insanlara etçil hayvanlar, özellikle de köpekler tarafindan bulastirilmaktadir. Hasta hayvanlarin kesilmesi ve pismemis kistli sakatatlarinin köpeklere yedirilmesi, hastaligin tekrar köpeklere bulasmasina neden olmakta, böylece hastalikta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pismemis kistli veya süphelenilen organlarin köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kirilmasinda hayati öneme sahiptir" dedi.

Köpeklere Verilen Pismemis Sakatatlar Ölümcül Sonuçlar Dogurabilir
Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Kurban Bayrami öncesi vatandaslarin hayvansal yolla bulasan hastaliklara karsi tedbirli olmasi için ve bozulan beslenme aliskanligindan etkilenmemeleri için uyarilarda bulundu. Kurban Bayrami nedeniyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesinin ve kurban eti tüketilmesinin, bazi zoonotik hastaliklara maruz kalma riskini artirdigini ifade eden Karaca, ülkemizde bu hususta önem arz eden hastaliklarin basinda kist hidatik, sarbon, bruselloz, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA), tüberküloz, toksoplazmoz ve teniyoz geldigini dile getirdi. Karaca, Kurban bayramlarinda özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastaliginin, insanlarin karaciger, akciger, dalak, beyin gibi iç organlarinda kistler olusturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalik oldugunu, il saglik müdürlügü olarak bu konuya çok önem verdiklerini, her yil ilçe saglik müdürlükleri araciligiyla afis ve birebir egitimlerle halkin bilgilendirildigini söyledi.

Karaca, “Hastalik, insanlara etçil hayvanlar, özellikle de köpekler tarafindan bulastirilmaktadir. Hasta hayvanlarin kesilmesi ve pismemis kistli sakatatlarinin köpeklere yedirilmesi, hastaligin tekrar köpeklere bulasmasina neden olmakta, böylece hastalikta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pismemis kistli veya süphelenilen organlarin köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kirilmasinda hayati öneme sahiptir” dedi.

Manisa Il Saglik Müdürü Karaca, kurban bayraminda kurbanlarin belediyelerin belirledigi kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi, kurbanlik hayvanin kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmis saglikli hayvan olduguna dikkat edilmesi, kesim isleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafindan yapilmasi, kurban kesen, hayvani yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardimcilari ile kurban sahiplerinin çiplak elle hayvanlarin kan ve çikartilari ile dokularina temas etmemesi, önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerini almalari konularinin önemine ayrica vurgu yaparak, vatandaslara beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu. Karaca, "Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pisirilerek tüketiliyor. Ancak yeni kesilmis hayvanlarin etlerindeki sertlik hem pisirmede, hem de sindirimde zorluk olusturur. Midede siskinlik, hazimsizlik gibi sikintilara neden olur. Özellikle mide rahatsizliklari çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. C ve E vitamini içermeyen et, sebzelerle birlikte pisirilmeli veya birlikte tüketilmelidir. Etler kesinlikle çig veya az pismis olarak tüketilmemeli, bazi zoonoz hastaliklarin çig veya az pismis etlerin yenmesiyle bulastigi unutulmamalidir. Etleri kavurma veya kizartma olarak tüketmek etin hem sindirimini zorlastirmakta hem de vitamin ve mineral kaybina neden olabilmektedir. Mümkünse izgara veya firinda pisirilmelidir. Su tüketimi ihmal edilmemelidir. Etler mangal yapilacaksa; kömürlesecek sekilde kizartilmamasi gerekir, kömürlesen etler her zaman kanser riski tasir. Dondurduktan sonra kullanilacak etler oda sicakliginda degil buzdolabinin alt kisminda bekletilerek çözdürülmelidir. Çözdürülen etler ise hemen kullanilmali, asla tekrar dondurulmamalidir. Çünkü uygun ortamlarda saklanilmayan ve çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayisi artmaktadir. Bu sekilde tüketilen etler ise besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Kurban etinin dayanma süresi; dinlenmesine, etin cinsine ve sogutma sekline göre degismektedir. Etin uzun süre muhafazasi için derin dondurucu kullanilmalidir. Buzdolabinda et -2 derecede en fazla bir hafta beklerken, derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay muhafaza edilebilir. Eti küçük ve hatta kiyma yapip buzdolabinda bekletmek etin 3-4 gün içinde bozulmasina neden olacaktir. Bu sebeple en iyi yöntem buzdolabinin derin dondurucusunda saklamaktir" dedi.

Kaynak: İHA