Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Erbakan Açiklamasi 'Faizden Kurtulmanin Yolu Borçlanmanin Önlenmesidir'

Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu’nun politika faizini 6,5 baz puan artirmasini degerlendiren Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Dr. Fatih Erbakan, borçlanmayi önlemenin faizden kurtulmayi saglayacagini söyledi.

Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Erbakan Açiklamasi 'Faizden Kurtulmanin Yolu Borçlanmanin Önlenmesidir'
Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu, Hafize Gaye Erkan baskanliginda ilk kez toplandi. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

Bir takim ziyaretler için Karabük’e gelen Yeniden Refah Partisi Genel Baskani Fatih Erbakan, faiz artirimini degerlendirdi.

Erbakan, "Politika faizinin arttirildigi haberini burada Karabük’te aldik. Tabii bu politika faizinin arttirilmasi veya indirilmesinden ziyade faizden kurtulmanin yolu borçlanmanin önlenmesidir. Bunu Yeniden Refah Partisi olarak uzun zaman ifade ediyoruz. Devletin kamunun borçlanmasinin önlenmesi için tek bütçenin gerçeklestirilmesi hem yerel yönetimlerde merkezi hükümettir. Ayni zamanda milli kaynak paketleriyle kaynak üretilmesi son derece önemli. Vatandasin borçlanmasinin önüne geçmek için de alim gücünün arttirilmasi. Yani refah seviyesinin, alim gücünün, gelir düzeyinin arttirilmasi böylece krediye, bankaya, borca ihtiyaç duymayacak bir hale getirilmesi" dedi.

"Tabii özel sektörün borçlanmasinin önüne geçmenin yolu da yine özel sektöre yapilacak tesvikler, hibeler, enerji maliyet azaltilmasi, vergilerin düsürülmesi ve böylece hem üreticinin, özel sektörün hem de ayni zamanda vatandaslarin ve devletin, kamunun borçlanmasinin önüne geçilmesi önemli" diyen Erbakan, "Bunu her zaman ifade ediyoruz. Bunun örnegi 54. hükümette merhum Erbakan Hoca’mizin, basbakanligina da gerçeklestirildi.

Orada denk bütçe ve havuz sistemiyle yani kamutek hesabiyla devletin borçlanmasi durduruldu. Borçlanma olmamasi demek faizden de kurtulmak demektir. Bunu burada bir kez daha ifade ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Faiz kararinin açiklamasinin ardindan kurdaki yükselisi de degerlendiren Erbakan, "Faizin artmasini engellemek için de mutlaka yine borç, faiz ekonomisinden kurtulmak. Üretim ve ihracat ekonomisine geçmek lazim. Dövizin bu sekilde artmasinin en önemli sebebi, 12 aylik bir sürede geri ödenmesi gereken dis borç miktarinin 200 milyar dolara ulasmasi ve cari açigin da yillik 50 milyar dolar seviyesine ulasmasi. Dolayisiyla bu geri ödenmesi gereken dis borç vadesi gelmis. 12 ay içerisinde ve bir yilda finanse etmeniz gereken cari açik, toplamda iki yüz elli milyar dolar oluyor. 250 milyar dolari yillik olarak bulmaniz lazim 12 ayda. Bu vadesi gelen borcu ödemeniz finanse etmeniz lazim. 250 milyar dolar yillik demek, ayda 20 milyar dolar demektir. Neredeyse her bir gün bir milyar dolara yakin bir döviz ihtiyaci içinde olmaniz demektir. Dövize olan bu yüksek taleple döviz kurlarinin sürekli olarak artmasina yol açiyor. Asil sebep olarak bu" diye konustu.

Dis borcun ortadan kaldirilmasinin üretimle, ihracatin artirilmasi, özellikle de katma degerli ihracatin gerçeklestirilmesiyle gerçeklesecegini aktaran Erbakan, sunlari söyledi: "Bütün bu anlattiklarimiz, basindan beri söylediklerimiz bizim hep olarak borç, faiz, zam vergi ekonomisi yerine üretim, istihdam ve ihracat odakli ekonomiye geçis tek bütçenin mutlaka gerçeklestirilmesi, kamuda israfin önlenmesi ve kaynak ihtiyacinin borçlanarak zamla vergiyle millete yük yükleyerek veya da devlet varliklarini satip yok ederek degil milli kaynak paketleri harekete geçirilerek kaynak ihtiyacinin karsilanmasi. Bu aslinda milli görüsün ekonomi modelidir. 54. hükümet de bu uygulanmistir. Bugün de yine ekonomik sikintilara çare olmasi için bu adimlarin atilmasi gereklidir."
Kaynak: İHA