Bakan Kacir Açiklamasi 'Afet Bölgelerinde 1 Milyar TL'lik Kalkinma Odakli Eylem Planini Hayata Geçirdik '

Kahramanmaras’ta konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, “Altyapinin ve yasam kapasitesinin güçlendirilmesi, planlanmanin hizlanmasi, sosyal ve kültürel yasamin canlandirilmasi, bölgenin afetlere dayanikli hale getirilmesi amaci ile 1 milyar TL kaynak aktardigimiz kalkinma odakli toparlanma eylem planini hayata geçirdik” dedi.

Bakan Kacir Açiklamasi 'Afet Bölgelerinde 1 Milyar TL'lik Kalkinma Odakli Eylem Planini Hayata Geçirdik '
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Deprem Bölgesi Yatirimlari DOGAKA Imza Töreni’nde konustu.

Kente yapilan ve yapilmasi planlanan yatirim ve destekler hakkinda bilgiler veren Bakan Kacir, Kahramanmaras Arasa Otoparki Kuyumculuk Ihtisas Küçük Sanayi Sitesi Kurulumu, Soguk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi, Elbistan Tekstil Atölyesi, Depremden etkilenen Dar Gelirli Çiftçilerin Çilek Üretimi Ile Desteklenmesi projelerine imza atti.

“Kahramanmaras’ta firmalar depremde 60 milyar TL zarara ugradi”

Programda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Kacir, “14 milyonun üzerinde vatandasimiz depremlerden dogrudan etkilendi. Vatandaslarimiz canlarini, yakinlarini evlerini kaybederken, sanayi tesisleri ve is yerleri büyük hasar aldi. Asrin felaketinin yaralarini devlet ve millet el ele vererek dayanisma ile sarmaya gayret ediyoruz. Depremden etkilenen 11 sehrimizi insallah birlikte ayaga kaldiracagiz. Kisa sürede organize sanayi bölgeleri ve organize sanayi sitelerimizde hem de müstakil üretim tesislerinde hasar tespit çalismalarini tamamladik. Bölgedeki sanayilerimizde 170 milyar TL’nin üzerinde altyapi ve hasarlara yönelik maliyet olusturduk. Bölgede faaliyette bulunan ve üretim yapan 34 organize sanayi bölgemizin altyapilarinda kismi hasar meydana geldi. Organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinde yikilan, agir ve orta hasarli 5 bin 600’e yakin tesisimiz var. Bunlarin yaninda bazilari kismi olmak üzere 33 bin tesisimiz üretimi sürdürüyor. Kahramanmaras özelinde baktigimizda üretimde olan 8 organize sanayi bölgemizde faal 12 sanayi sitesinde yikilan orta, agir ve az hasarli pek çok binamiz var. Kahramanmaras’ta firmalarimizin ugradigi hasar 60 milyar TL’nin üzerinde” diye konustu.



“OSB ve sanayi sitelerinin bakanliga olan borcu 1 yil ertelendi”

Deprem sonrasi sanayi kuruluslarina verilen desteklerle yaralarin sarilacagina deginen Bakan Kacir, “Son 10-15 yillik dönemde büyük bir atilim içinde olan Kahramanmaras bölgenin parlayan yildizi haline geldi. 2015 yilinda sanayinin Kahramanmaras ekonomisindeki payi yüzde 40’lardayken son 7 yilda sanayimizin sehrimizin üzerindeki payini yüzde 50’lerin üzerine çikartmayi basardi. Binlerce yildir sayisiz medeniyete ev sahipligi yapmis kadim sehrimizi yeniden ayaga kaldirabilmek için sanayimizin ne kadar önemli ve degerli oldugunun farkindayiz. Bu çerçevede OSB ve sanayi sitelerinin bakanligimiza olan tüm borçlarini 1 yil erteledik. Üretim çarklarinin önümüzdeki dönemde daha hizli dönmesi için ilimizde toplam bin 46 hektarlik alana sahip 3 bölge Cumhurbaskanimiz tarafindan sanayi alani ilan edildi. Afsin, Elbistan, Dulkadiroglu sanayi alanlari önümüzdeki yillarda sanayicilerimize verilerek üretimimize güç katacak” seklinde konustu.



“KOSGEB Acil Destek Kredisi Projesi’ni devreye aldik”

Verilen destek kredileri ile üretimin tekrardan artacagini vurgulayan Kacir, “Önümüzdeki dönemde alan bazli dönüsüm çalismalari daha da ilerletmis olacagiz. Kuyumcukent Altinsehir’de güçlendirme projesini kisa sürede tamamlayacagiz. Göksun ve Narli küçük sanayi sitelerinde güçlendirme çalismalari yapacagiz. Hizli bir sekilde yapim çalismalarini tamamlayarak sanayicilerimizi is yerleri ile bulusturmalari hedefliyoruz. Ekonominin diger temeli KOBI’lerimizin hizla toparlanmalarini amaciyla isletmelerimizin KOSGEB’e 2023 yilinda olan borçlari ile hayatini kaybeden isletmecilerin tüm borçlarini sildik. KOBI’lerimizin acil ihtiyaçlari için KOSGEB Acil Destek Kredisi Projesi’ni devreye aldik. 3 yil geri ödemesiz bu hizmet ile isletmenin aldigi hasara göre KOBI’lerimize 1,5 milyar TL’ye yakin faizsiz kredi imkani sagladik. Kahramanmaras’ta 847 isletmemiz bu krediyi kullanmis oldu” ifadelerini kullandi.

“Deprem bölgelerinin kalkinmasini hedefledik”

Deprem bölgelerinin afetlere daha dayanikli hale gelebilmesi için 1 milyar TL’lik kaynak aktarildigini söyleyen Kacir, “Afet bölgesindeki tesvik belgelerimizin süresinde de herhangi bir basvuruya gerek kalmadan 3 yil daha uzattik. 600’den fazla Kahramanmarasli sanayicimiz bu imkanlardan yararlanmis oldu. Kahramanmaras ilinin tamaminda gerçeklestirilecek yeni yatirimlar ile depremde zarar gören yatirimlarin yerine koyulmasi ile yapilacak olan yatirimlari tesvik paketinden faydalandiriyoruz. Ajanslarimiz, depremin etkilerini en aza indirilmesi sürecinde de aktif rol üstlendi. Altyapinin ve yasam kapasitesinin güçlendirilmesi, planlanmanin hizlanmasi, sosyal ve kültürel yasamin canlandirilmasi, bölgenin afetlere dayanikli hale getirilmesi amaci ile 1 milyar TL kaynak aktardigimiz kalkinma odakli toparlanma eylem planini hayata geçirdik. Bu programlar çerçevesinde Kahramanmaras basta olmak üzere deprem bölgesinin kalkinmasini hedefledik. Deprem bölgesinde 784 milyon TL’lik bütçeli programlari destekleme karari aldik. Buradan söz veriyorum, Kahramanmaras için 200 milyon TL’lik yatirim kaynagini önümüzdeki dönemde tahsis ediyor olacagiz” seklinde konustu.



“Kahramanmaras’i kaderine terk etmeyiz”

Sözlerini sürdüren Bakan Kacir, “Bu projeler ile Kahramanmaras’imizin hak ettigi refaha kavusmasini hedefliyoruz. KOSGEB araciligi ile baslattigimiz afet dönemi proje ve yapim maliyeti destegini de buradan ilk kez duyurmak istiyoruz. Afet bölgesindeki KOBI’lerimizin faaliyetlerini sürdürebilmesi amaciyla yeni insa edilecek is yerlerine ait is yerleri yapim maliyeti, insaatlari devam eden is yerlerine ait yapim maliyeti giderlerine 1 milyon TL’ye kadar destek saglayacagiz. Bu destek 1 yili geri ödemesiz 3 yilda geri ödenecek. Biz ne Kahramanmaras’i sahipsiz birakiriz, ne de Kahramanmarasli kardeslerimizi kaderlerine terk ederiz” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA