Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'Yüksek Teknolojili Ürünlerde Tam Bagimsizligi Hedefliyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, "Önümüzdeki dönemde Istanbul sanayini deprem riskine karsi hazir hale getirmeliyiz. Yüksek teknolojiye geçisi hizlandiracagiz. Sanayi bölgelerinde yüksek teknolojili planlamalar yapmaliyiz. Yesil dönüsüm ve dijital dönüsüm sanayimizde ana istikametimiz olmali" dedi.

Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir Açiklamasi 'Yüksek Teknolojili Ürünlerde Tam Bagimsizligi Hedefliyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Meclisi’nin haziran ayi olagan toplantisina katildi.

Toplanti ‘Yeni Çagin Sanayisine Odakli Bir Dönüsüm ve Üretimde Verimlilik Artisi Için Önceliklerimiz’ ana gündemi ile gerçeklestirildi.

Toplantida Bakan Kacir, gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Kacir, "Istanbul’da sanayi bölgelerini afet riskine karsi hazir hale getirmeliyiz. Sanayi bölgelerinde yüksek teknolojili planlamalar yapmaliyiz. Bunlarin yaninda yesil dönüsüm ve dijital dönüsüm öncelikli istikametimiz olmali" dedi.

"Yüksek teknolojili ürünlerde tam bagimsizligi hedefliyoruz"

Önümüzdeki dönem vizyonumuzu paylasmak ve somut projelere dönüstürmek üzere toplantiya katildiklarini dile getiren Bakan Kacir, ‘’Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçeklestirmek için çalisiyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerde tam bagimsizligi hedefliyoruz. Türkiye milli teknoloji hamlesini ilk olarak savunma sanayinde gerçeklestirdi. Türkiye savunma sanayinde mükemmel bir hamle gerçeklestirdi. Bu hamle terör ile mücadele dolayisiyla bir zorunluluktu’’ diye konustu.

‘’Türk sanayi yatirimiyla, istihdamiyla, ihracatiyla Türkiye’nin kalkinmasinin lokomotifi konumunda’’

Savunma sanayinde kritik teknolojileri üreten bir Türkiye oldugunu belirten Kacir, ‘’Yüksek teknoloji ihracatimiz geçen yil 7,5 milyar dolara yaklasti. Bu rakamin bu yil 10 milyar dolar olmasini hedefliyoruz. Bu dogrultuda Ar-GE faaliyetlerini destekliyoruz. Ar-Ge harcamalarimiz 20 yil öncesine göre binde 5’lerden yüzde 1,4’lere kadar yükseldi. 20 yil önce bir yilda yapilan patent basvurusu sayisi 414’tü, simdi bu rakam 9 bini asti. Bugün Türk sanayi yatirimiyla istihdamiyla ihracatiyla Türkiye’nin kalkinmasinin lokomotifi konumunda’’ seklinde konustu.

Önümüzdeki dönemde öncelikli konularin neler olacagina da deginen Kacir, ‘’Teknolojide paradigma degisimlerine odaklaniyoruz. Teknoloji odakli sanayi hamlesi programini destekliyor olacagiz. Lider milli teknoloji girisimleri Kilit teknolojilerde uluslararasi yatirim çekecegiz. Sanayilesmeyi icra komitesi ile Savunma Sanayiindeki yaklasimi sivil alana tasiyabiliriz. Hizli ve yaygin sanayilesmeyi gerçeklestirerek sanayi alanlarini büyütmeyi hedefliyoruz. Teknoloji girisimleri ve yüksek teknoloji odakli KOBI’ler için finansmana erisimini kolaylastirici yeni bir yapiyi hayata geçirecegiz. Yatirim tesviklerinde hedef odakli güdümlü sisteme geçis yeni dönemde öncelikli yaklasimlarimizdan olacak. TÜBITAK Enstitüleri Ar-GE ekosistemi ile bütünlesecek. Rekabetçi ve verimli bir sanayi için yesil dönüsümü ve dijital dönüsümü hizlandiracagiz. Milli uzay programimizi kararlilikla uygulayacagiz. Beseri sermayeyi gelistiren Türkiye’yi insa edip, teknofest atölyeleri gibi projelerin ortaya çikacagi alanlari genisletecegiz’’ dedi.

‘’Dünya ticaretinden aldigimiz pay 20 yilda iki katina çikti’’

Imalat sanayinin önemine de dikkat çeken Kacir, ‘’Imalat sanayi Türkiye ekonomisinin büyümesine öncülük etmeli, bunu hedefliyor olacagiz. Imalat sanayinin bütün segmentleri istikrarli bir büyüme gösterdi. Yüksek teknoloji üretimi, sanayinin genel ortalamasinin üzerinde bir büyüme sergiliyor. Son 20 yilda dünya ticaretinden aldigimiz pay 20 yilda iki katina çikti. Askeri insansiz hava aracinda dünyada 1 numarayiz. Otomotiv sektörü 31,5 milyar ihracata kimya sektörü 29,7 makine ihracati 25,3 milyar dolar ihracata ulasmis bir Türkiye’den bahsediyoruz. Yatirim istihdam ve ihracat odakli kalkinma sürecinde

‘’Yesil dönüsüm ve dijital dönüsüm sanayimizde ana istikametimiz olmali’’

Sanayide öncelikli konularini da siralayan Kacir, ‘’Istanbul sanayini deprem riskine karsi hazir hale getirmeliyiz. Afetten önce maliyet 1 ise afetten sonra 100 katina çikiyor ve maalesef canlarimizi kaybediyoruz. Yüksek teknolojiye geçisi hizlandirmaliyiz. Sanayi bölgelerinde yüksek teknolojili planlamalar yapmaliyiz. Katma degeri yüksek yatirimlari uygulamaliyiz. Yesil dönüsüm ve dijital dönüsüm sanayimizde ana istikametimiz olmali’’ diye konustu.

ISO Yönetim Kurulu Baskani Erdal Bahçivan ise yaptigi konusmada son dönemde küresel rekabetin yari-iletkenler, elektrikli araç ve bataryalar basta olmak üzere yüksek teknoloji içerikli bir dizi üründe yogunlastigini ve giderek daha karmasik hale geldigini söyledi.



Bahçivan, sanayide arazi maliyetlerine karsi öneride bulundu

Bahçivan, ‘’Nitelikli is gücü oraninin yüksek olmasi, altyapi olanaklari, global lojistik ve pazar imkanlari Istanbul’u sanayi yatirimlari açisindan hala önemli ve çekici kilmakta. Bununla birlikte, basta Istanbul olmak üzere, ülkemizde, yeni yatirimlar için özellikle bati bölgelerimizde çok ciddi bir arazi sikintisi yasanmakta, yeni yatirimlar için olusan maliyetlerde en büyük kalemlerden birisini de arazi maliyeti olusturmaktadir. Çözüm olarak ISO’nun uygun devlet arazilerinin özel sektöre uzun süreli kiralama yöntemiyle tahsis edilmesini saglayacak “Emlak Sanayi” modeli hayata geçirilmelidir’’ ifadelerini kullandi.

‘’Sanayide dönüsüm elzem’’

Sanayide dönüsümün öncelikli konular arasinda oldugunun altini çizen Bahcivan, ‘’Teknolojik yapisiyla gerek iç gerekse dis pazar rekabeti açisindan kendisini gelistiren, yeterli bulan sanayi sektörleri de Istanbul çeperlerinde yer almalidir. Bu amaçla, Istanbul’a yakin bölgelerde “endüstriyel kent” modeliyle tasarlanmis yeni nesil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirilmesi önemli. Ayrica Istanbul’da sanayi tesislerinin depreme dayaniklilik durumunu ortaya çikaracak bir çalisma yapilmasi ve kentsel dönüsüme benzer bir “sanayi dönüsümü” projesinin süratle hayata geçirilmesi artik çok kritik ve elzem” dedi.

Kaynak: İHA