Tarihçi Yazar Yurtsever Açiklamasi 'Hz. Nuh'un Gemisi Osmaniye'de'

Arastirmaci, tarihçi ve yazar Cezmi Yurtsever, tufandan sonra Hz. Nuh’un gemisinin Osmaniye’de Düldül dagi eteklerinde karaya oturdugunu ve insanligin Çukurova’dan yeniden basladigini iddia etti. Yurtsever, bu iddiasini Sümerlerin Gilgamis Destani ile Kadirli ilçesinde bulunan son Hitit sehri Karatepe’deki bir rölyefte bulunan tufan sahnesine dayandirdi.

Tarihçi Yazar Yurtsever Açiklamasi 'Hz. Nuh'un Gemisi Osmaniye'de'
Cudi ve Agri dagindan sonra Hz. Nuh’un gemisinin nerede karaya oturduguna dair bir iddiali çikis da Osmaniye’den geldi. Tarihçi yazar Cezmi Yurtsever tufan olayindan Hz. Nuh’un gemisinin, 2 bin 448 metre yüksekligi ile bölgedeki en büyük dag zirvesi olan ve halk arasinda ’Kurtulus dagi’ olarak da bilinen Osmaniye’de bulunan Düldül dagi eteklerinde karaya oturdugunu ve insanligin Çukurova’dan yeniden hayat buldugunu söyledi.

Yurtsever, "Efsanelerden gerçege kadim Çukurova tarihi üzerine yaptigim arastirmalarda Dogu Akdeniz’i çevreleyen ve günümüzde Toros daglari olarak bilinen cografyanin isminin Gavur daglari ve en yüksek zirvesinin de Düldül dagi oldugunu, halk arasinda bu dagin diger adinin ’Kurtulus dagi’ oldugu bilgisine ulastim. Kadirli ilçesi Karatepe Hitit Azatiwataya antik kentinde dünyada tek örnegi bulunan Gilgamis Destani’ndan bir sahne bulunuyor. Gilgamis ve arkadasi Enkidu’nun sedir ormanlarinda yasayan ve vahsi gücü temsil eden Humbaba’yi birlikte öldürmeleri sahnesi yer aliyor. Ilginç olan ise Karatepe Azatiwataya antik kentinde bulunan bir rölyefte bir kurtaricinin adamlari ile birlikte su üzerinde gemi ile seyahat ederken kabaran deniz dalgasinin altinda insanlarin helak oldugu tufan olayini anlatiyor. Hititler ve Gilgamis Destani’nda anlatilan bu sahneler tufan olayinin bu cografyada yasandigini ve bu topraklarda nesilden nesle bu olayin anlatildigina isaret etmektedir. Gilgamis Destani’nda Utnapistim olarak adlandirilan ve semavi dinlerde Hz. Nuh’a karsilik gelen kisi sedir ormanlarinin bulundugu bu cografyada yasadigi arkeolojik ve bilimin sundugu bu belgeler isiginda Hz. Nuh’un gemisinin bu cografyada Düldül daginda karaya oturdugunu söyleyebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA