Kurakliktan Endise Eden Çiftçiyi Dolu Ve Yagislar Vurdu

Denizli’de sonbahar ve kisin beklenen yagislar, yaz mevsiminin yasanmasi gereken dönemde görüldü. Son haftalarda etkisini sürdüren siddetli yagmur ve dolu yagisi hem üretimi vurdu hem de üreticiyi zora soktu.

Kurakliktan Endise Eden Çiftçiyi Dolu Ve Yagislar Vurdu


Denizli’de uzun süredir yagislarin düzensiz ve az yagmasi nedeniyle hem vatandaslar hem de mahsulü bulunan üreticiler, zor durumda kaldi. Il genlinde geçtigimiz aylarda kurakligin bas göstermesi ile birçok vatandas, yagacak yagmur ile umutlaniyordu. Son haftalardan etkili olan yagislar bölgedeki çiftçilerin umudu oldu. Ancak yagislarin bazi bölgelerde siddetini artirmasi ve dolu yagisina dönüsmesi büyük maddi hasarlarin olusmasina yol açti. Meteorolojinin günlerdir Denizli ve ilçeleri için uyardigi kuvvetli saganak yagis, dolu ve ani sel etkisini gösterdi. Ceviz büyüklügünde yagan dolu, ekili alanlar basta olmak üzere birçok yerde tahribata neden oldu. Üreticiler ise iklimdeki ani degisikliklerin tarimsal üretimlerini olumsuz etkiledigini ve zararlarinin biran önce karsilanmasi için yetkililerden yardim bekledigini ifade etti.



"Kalite ile verimi düsürecek olan sebeplerle çiftçimiz karsi karsiya kaldi"

Kuraklik, asiri yagis basta olmak üzere zor ve sikintili bir üretim sürecinden geçen çiftçinin yasadigi zararlarina karsi finansman ihtiyaci dogdugunu söyleyen Denizli Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici, “Önceki yillara baktigimizda hiç yasamadigimiz bir Mayis ayinda farkli bir olay yasiyoruz. Kurakliktan korkarken, yagislarin zamansiz gelmesi, doluya dönmesi, su baskinlarinin yasanmasi ekili alanlarda zararlarin dogmasina neden oldu. Honaz’da yasanan dolu yagisi kirazlara zarar verirken, Pamukkale’de daha çok yetisen kekikler de siddetli yagmur yagislar nedeniyle hasar gördü. Merkez ovamizdaki kirsal alanlarda yer alan arpa hasadinin zamanini gelmesine ragmen yagistan dolayi hasat yapilamiyor. Pamuk ekili alanlarda pamuklar mantar hastaliklarina maruz kaldi. Buna benzer birçok durum maliyetleri artiran ve ilerleyen dönemlerde de kalite ile verimi düsürecek olan sebeplerle çiftçimiz karsi karsiya kaldi. Çiftçilerimizin TARSIM ile zararlari karsilanma durumu var. Üreticilerimizin zarari noktasinda yasanan durumu yetkilere iletilerek karsilanmasi bekleniliyor” dedi.

Kaynak: İHA