Hasadi Baslayan Lavanta Yaginin Kilosu Bin 300 Liradan Satiliyor

Türkiye’de son yillarda üretim sahasi her yil genisleyen, rengi ve kokusuyla alternatif tarimin gözdesi olan lavantada, hasat mevsimi basladi.

Hasadi Baslayan Lavanta Yaginin Kilosu Bin 300 Liradan Satiliyor
Edirne’de ekonomik girdisinin yaninda turizme katkisi dolayisiyla da tercih edilen lavantalar, güzel görüntüsü ve kokusuyla yerli ve yabanci vatandaslari hayran birakiyor. Tarim ve Orman Bakanligi Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü (TTAE) ait Karaagaç Lozan Caddesi’nde bulunan 320 dekar ekili alanda hasadi gerçeklestirilen lavantanin kozmetik ve parfüm sanayinin yani sira saglik sektöründe de kullaniliyor. Lavanta çiçeklerinin açmasiyla hasadina baslanan lavantalarin 1 kilogram siselenen lavanta yagi bin 300 liraya alici buluyor. Üreticilerin son yillarda ekonomik girdisinin yaninda turizme katkisi dolayisiyla da tercih ettigi lavantalar, güzel görüntüsü ve kokusuyla insanlari kendisine çekiyor.

“Ciddi anlamda giderek üretim alani da yayginlasiyor”

Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne’de son yillarda lavanta tarlalarinin ekonomik girdisinin yaninda turizm içinde oldukça önemli oldugunu belirterek, “Son asamasi için baslatilan hasat, hafta boyunca sürecek. Bugün burada hasat islemini gerçeklestirdikten sonra yine sürümündeki distilasyon ünitesini kullanarak yagini elde edecegiz. Nihai ürünü olarak daha sonra tabii bu ürünü degerlendirilecek. Trakya bölgesinde lavanta üretimi toplam 3 bin 600 dekar civarindadir. Edirne’yi dikkate aldigimizda ise bin 100 dekar civarinda bir üretim söz konusu. Ciddi anlamda giderek üretim alani da yayginlasiyor. Lavanta hasadina uygun ekipmanlar alindi ve bunlar ziraat odasi bünyesinde isletilmesi yapiliyor. Bu süreç olarak yine gerek bizim bahçemizde gerekse çiftçi tarlalarinda bundan sonraki süreçte hasat devam edecek” dedi.



“Üretim kendiliginden artacaktir”

Edirne Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Arabaci ise lavantada çiçeklenme orani yüzde 80 oldugunda hasadin basladigini ifade ederek, “Allah kismet ederse hasada baslayacagiz. Bu yil lavantalarimizin arastirma enstitümüz tarafindan tibbi aromatik bitkilerin çesitliligin oldugu bir bahçeye olusturdu. Burada lavanta hasadi yaptiktan sonra yagini çikarma islemi olacak. Burada üreticimizin önünü açmak ve en azindan zayif arazilerinden daha degerli katma degeri yüksek ürünler elde edebilmesi saglanacak. Üreticimizin yaninda olmak hizmet vermek için mücadele ediyoruz. Üreticilerimiz için hayirlisi olur insallah. Ilk etapta hasat makinemizi aldik. Ikinci etapta da distilasyon yöntemimizi insallah yakin bir zamanda kuracagiz. Üreticilerimiz bunu fidesini nereden aliriz, biz bunu nasil hasat ederiz gibi düsünceler içine düsürmeyecegiz. Insallah sehrimizin önünü açacagiz. Çalismalari sisteme oturttugumuzda üreticimiz herhangi bir talepte bulunmadan rahatlikla ürünü satabilecek. Dogal olarak da bu süreçte ekim kendiliginden artacaktir” diye konustu.

Edirne’de son yillarda ekonomik girdisinin yaninda turizme de katkisi için yapilan hasat, hafta boyunca sürecek.
Kaynak: İHA