Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz KKTC Basbakani Üstel Ile Görüstü

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Ünal Üstel ve KKTC Meclis Baskani Zorlu Töre ile bir araya geldi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz KKTC Basbakani Üstel Ile Görüstü
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarina devam ediyor. Yilmaz, KKTC Basbakani Ünal Üstel’le bir araya geldi. Basbakanlik Seref Salonu’nda yapilan görüsmede konusan Yilmaz, dünden bu yana KKTC’de olduklarini belirterek, geldikleri andan itibaren Basbakan Üstel’in kendilerine ev sahipligi yaptigini belirtti.

Yilmaz, Basbakan Üstel ve ekibine sicak misafirperverlikleri için tesekkür etti. Çok yogun temaslarda bulunduklarini dile getiren Yilmaz, dün Ercan Havalimani’nda degerlendirme ve teknik toplanti yaptiklarini hatirlatti. Temaslarinin bugün de devam ettigini ifade eden Yilmaz, “Bundan sonraki süreçte Cumhurbaskani Yardimcisi olarak Türkiye Cumhuriyeti adina KKTC ile iliskilerimizin daha da ileriye gitmesi için ortak menfaatlerimiz için çalismaya devam edecegiz” dedi.

Öncelikli konulardan bir tanesinin Ercan Havalimani’nin açilmasi olacagini kaydeden Yilmaz, Basbakan Üstel’e bu konudaki yakin ilgisi ve çalismasi için tesekkür etti. Birçok proje ve konu üzerinde çalisacaklarini vurgulayan Yilmaz, “Suda nasil basardiysak bunu elektrikte de insallah basaracagiz. Hem iki ülkenin çok daha güçlü birbiriyle baglanmasina, hem de ekonomik refaha katkida bulunacak. Çevre açisindan da yine çok olumlu sonuçlari olacak” diye konustu.

Birçok konuda çalismalari gerektigini dile getiren Yilmaz, “Egitimden, sagliga, ulastirmaya, özel sektör yatirimlarinin, girisimciligin tesvikine varincaya kadar birçok baslikta detayli temaslarimiz oldu. Önümüzdeki dönemde birlikte çalismaya devam edecegiz” dedi.

Basbakan basta olmak üzere ev sahiplerine tesekkür eden Yilmaz, Plan, Bütçe Komisyonu Baskani oldugu dönemde Resmiye Eroglu Canaltay’in farkli partilerden grupla TBMM’yi ziyaret ettigini hatirlatarak, tekrar görüsmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

“Büyük projelere imza atilacak”

KKTC Basbakani Üstel ise, yeni atandigi görevi nedeniyle Yilmaz’i kutlayarak, Yilmaz ve ekibiyle birlikte büyük islere, büyük projelere imza atacaklarini kaydetti.

Türkiye’deki seçim sürecine isaret eden Basbakan Üstel, gösterdigi demokrasi anlayisindan dolayi yüce Türk halkini kutladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in seçildikten sonra ilk ziyaretini KKTC’ye yaptigini ifade eden Basbakan Üstel, Türkiye ile iliskilerinin her zaman en üst seviyede oldugunu vurguladi. Basbakan Üstel, sevgi ve kardeslik duygusuyla bagli olduklarini belirterek, Türkiye ile KKTC’nin etle tirnak gibi ayrilmaz ikili oldugunu kaydetti.

Cumhurbaskani Erdogan’in KKTC’yi ziyaretinde iki tane büyük proje için mesaj verdigine isaret eden Basbakan Üstel, ilk Bakanlar Kurulu toplantisinin ardindan Iktisadi ve Mali Isbirligi Protokolü’nün Resmi Gazete’de yayinlandigini ifade etti.

Daha önceki Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ve ekibiyle de iyi iliskiler içerisinde çalistiklarini dile getiren Basbakan Üstel, Oktay ve ekibine selamlarini iletti. Basbakan Üstel, bundan sonraki süreçte Iktisadi ve Mali Isbirligi Protokolü çerçevesinde Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz ve ekibiyle birlikte ülkenin menfaatleri dogrultusunda adimlar atacaklarini vurguladi.

“Yeni terminalimize kavusmus olacagiz”

Cumhurbaskani Erdogan’in KKTC ziyaretinde verdigi ilk mesajin Ercan Havalimani’nin açilmasi olduguna deginen Basbakan Üstel, “Net bir sekilde halkimiza mesaj verdi. 20 Temmuz’da Ercan Devlet Havalimani açilacak. Biz hükümet olarak üzerimize ne düserse o görevleri yerine getirecegiz ve insallah 20 Temmuz günü yeni devlet havalimanimiza, yeni terminalimize kavusmus olacagiz” dedi.

Üstel, 2012 yilinda su projesi konusulurken, kablo ile enerjinin de gündeme geldigini ancak asrin projesi olan su projesi hayata geçirilirken, enerji projesinin gerçeklestirilmesinin bugüne nasip olacagini söyledi.



Basbakan Üstel, ülkenin gelecegini yeniden sekillendirecek dev projeyle anavatan Türkiye’nin kabloyla elektrigin gelmesiyle enerji çesitliliginin çogaltilacagini, ülkede enerjide yasanan sikintilarin giderilecegini ve enerjide arz güvenliginin saglanacagini kaydetti.

Üstel, ülkenin ekonomisinin de daha süratli bir sekilde ileriye gitmesini saglayacaklarini söyledi.



Iktisadi ve Mali Isbirligi Protokolü kapsaminda saglikta da dev projeleri hayata geçireceklerini ifade eden Basbakan Üstel, 500 yatakli Lefkosa Devlet Hastanesi ihalesine çikmak üzere olduklarini belirtti.

Üstel, ilerleyen günlerde hastanenin temelini atmak için de bir araya geleceklerini kaydetti.

Basbakan Üstel, Güzelyurt, Girne ve Karpaz bölgesindeki projelerinden de bahsetti. 25 tane okulu yeniden insa edeceklerini kaydeden Basbakan Üstel, depreme dayanikliligi olmayan okullari yeniden insa edeceklerini, bazi okullarin da depreme karsi dayanikliligini güçlendireceklerini söyledi.



Yollarin altyapi sorununu da çözeceklerini ifade eden Üstel, Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz ve ekibiyle birlikte ilerleyen günlerde vatandaslarin rahatlayacagi hangi öncelikli projeler varsa onlari da süratli bir sekilde Türkiye Büyükelçisi ile istisare içerisinde hayata geçireceklerini belirtti.



Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, KKTC Meclis Baskani Töre ile bir araya geldi

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, KKTC Cumhuriyet Meclisi Baskani Zorlu Töre ile görüstü. Yilmaz ve Töre heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi.

Yilmaz’in heyetinde Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdülkadir Uraloglu, Türkiye Lefkosa Büyükelçisi Metin Feyzioglu, Türkiye-KKTC Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Milletvekili Orhan Erdem ve Milletvekili Ahmet Erbas ve bazi uzmanlar yer aldi.

Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen ise Meclis Baskani Yardimcisi Fazilet Özdenefe, KKTC-Türkiye Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Milletvekili Resmiye Canaltay ve Meclis Divani üyeleri hazir bulundu.

Yilmaz, KKTC Cumhurbaskanligi ve Meclis Yerleskesi insaatinda incelemelerde bulundu

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, daha sonra KKTC Cumhurbaskanligi ve KKTC Cumhuriyet Meclisi ile Millet Bahçesi ve Millet Camii Projesi insaatinda incelemelerde bulundu. Yilmaz’a, incelemeler sirasinda Meclis Baskani Töre, Basbakan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkosa Büyükelçisi Feyzioglu, bakanlar ile diger yetkililer de eslik etti.

Incelemeleri sirasinda Yilmaz’a, proje ile ilgili sunum yapildi. Yilmaz incelemeleri sonrasi çalisanlarla birlikte ani fotografi çektirdi ve “Çok önemli bir miras yapiyorsunuz, çocuklarimiza miras kalacak bir proje. Basarilar diliyorum, is sagligi güvenligi kurallarina da her zaman uyalim, dikkat edelim” dedi.



Yilmaz, kaza geçiren polisi ziyaret etti

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz’in heyetine eskort olarak eslik eden motosikletli polislerden Namik Özkan trafik kazasi geçirdi. Lefkosa’da Dr. Fazil Küçük Bulvari’nda bulunan trafik isiklarinda meydana gelen kazada Özkan, kayip düserek sürüklendi. Kazada yaralanan polis mensubu Lefkosa Dr. Burhan Nalbantoglu Devlet Hastanesi’ne kaldirildi.

Omuz ve kaburgasinda kirik olusan Özkan ortopedi servisinde tedavi altina alinirken, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, yogun gündemine ragmen Özkan’i ziyaret ederek, geçmis olsun dileginde bulundu. Yilmaz’a ziyaretinde KKTC Basbakani Ünal Üstel de eslik etti.
Kaynak: İHA