Mugla'nin En Kaliteli Zeytinyaglarina Ödülleri Verildi

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan bu yil 4’üncüsü düzenlenen Zeytinyagi Kalite Yarismasi’nda ödüller törenle sahiplerine teslim edildi.

Mugla'nin En Kaliteli Zeytinyaglarina Ödülleri Verildi


Toplam 134 zeytinyagi üreticisi, firma ve markasinin katildigi yarismada en yüksek kaliteye sahip zeytinyaglarina altin, gümüs, bronz, Premium ve polifenol kategorilerinde ödül verilirken, Mugla’nin zeytinyagi üretiminde kalite açisindan ulastigi dikkat çekici basari dile getirildi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Mugla zeytinyaginin tüm dünyada aranan ve tercih edilen bir marka haline gelmesi için çalismaya devam edeceklerini belirtti.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün “Zeytinin Zeytinyagina Kayipsiz ve Kaliteli Yolculugu” projesi çerçevesinde düzenlenen ve geleneksel hale gelen Zeytinyagi Kalite Yarismasi’nin 4’üncüsü Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Mugla’nin 10 ilçesinden toplam 134 üretici, firma ve markanin katildigi yarismada, Mugla’nin en kaliteli zeytinyaglarina ödül verildi.



Mugla’daki tarim paydaslari, okullar, odalar ve sivil toplum kuruluslarinin stantlariyla katildigi ödül töreni, Mugla Olgunlasma Enstitüsü katkisiyla hazirlanip sunulan zeytinden esinlenen kiyafetlerin sergilendigi bir defile ile basladi.

Daha sonra, Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün ilk kez 2019 yilinda düzenledigi Zeytinyagi Kalite Yarismasi’nin yol hikayesinin anlatildigi bir film takdim edildi.

MSKÜ Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Ibrahim Kivrak törende yaptigi konusmada zeytinyaglarinin analiz süreci hakkinda üreticileri bilgilendirdi.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, ise konusmasina zeytinyagi içerek basladi.

Zeytinyagi Kalite Yarismasi’nin 2019 yilindan bu yana giderek artan bir katilimla gerçeklestigini ve bundan büyük mutluluk duyduklarini söyleyen Saylak, bu yarisma sürecinde markalasan zeytinyaglari olduguna dikkat çekerek söyle devam etti: “2019’da 77 basvuru vardi. Bugün geldigimiz noktada, 10 ilçeden 134 üreticimiz bu yarismaya katildi.

Milas 60 yarismacisiyla bu sene de basi çekti. Seneye, diger ilçelerimizin de katilimiyla insallah bu rakami 200’e çikarmak hedefimiz oldu. Bu yil katilan ürünler arasinda 59 markadan, 39 adedi son 4 yillik süreçte ortaya çikti. Aldigimiz mesafeyi görmek açisindan bu çok önemli. Üreticilerimizi, cesaretleri ve basarilari için kutluyorum. Bizler, odalarda, masa basinda, il ve ilçe müdürlüklerimizde degil sahalarda çalisarak geldigimiz bu mesafeyi kat ettik.”

"Turizm bizim amiral gemimiz ise bunun bir üstü tarimdir"

Mugla’nin dünyaca ünlü marka sehirlere sahip bir turizm kenti oldugunu hatirlatan Saylak, “Turizm bizim amiral gemimiz ise bunun bir üstü tarimdir” dedi.

Baris Saylak, 13 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Mugla’nin her bir metrekaresinde çay ve çeltik disinda her ürünü yetistirme kapasitesine sahip topraga sahip oldugunu kaydetti.

Bu basarinin üreticilere, üretici birliklerine, ziraat odalarina ve tarimin tüm paydaslarina ait oldugunu söyleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, “Türkiye’de üretilen 450 bin ton zeytinyaginin 50 bin tonuna yakinini Mugla üretti. AB tescili almis Milas’taki zeytin ve zeytinyagi üreticilerimizin, ve ilgili kurumlar bu basarida büyük pay sahibidir. Zeytin agaci, bu topraklarin kadim meyve agacidir. Bize düsen, üreticilerimize, STK’larimiz ve devletimizle, Cumhurbaskanimizin ve Bakanlarimizin da destegiyle Mugla markalarinin sayisini artirmak ve böylece Mugla zeytinyaginin pazarda liderlik elde edecegi bir satis noktasini olusturmak ve Mugla zeytinyagini dünyada aranan bir ihraç ürünü haline getirmektir. Bunu gelecek nesillere borçluyuz. Biz bunu ortak akilla, Mugla’nin tüm tarim paydaslariyla basariyoruz, birlikte üretiyoruz, birlikte basariyoruz” diyerek Agustos ayinda Mugla’nin Mentese Ilçesinde bir toprak tahlil laboratuvarini üreticinin hizmetine açacaklarini da sözlerine ekledi.

Konusmalarin ardindan, yarismada dereceye giren zeytinyagi üreticilerine ödülleri verildi.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü ev sahipliginde düzenlenen 4. Zeytinyagi Kalite Yarismasi Ödül Törenine, Mugla Valisi Orhan Tavli’yi temsilen Vali Yardimcisi Mehmet Eris, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, AK Parti Mugla Milletvekilleri, Fethiye Kaymakami Yusuf izzet Karaman, Yatagan Kaymakami Mustafa Emre Kiliç, Milas Kaymakami Mustafa Ünver Böke, çesitli oda ve borsalarin temsilcileri, ziraat odasi baskanlari, üretici birlikleri ve kooperatif baskanlari ile davetliler katildi.

Kaynak: İHA