Islemlerin Noterde Yapilmasi Tapu Dairelerini Rahatlatacak

Kayseri Emlakçilar Odasi Baskani Selim Atasoy, 1 Temmuz’dan itibaren konut satislari basta olmak üzere tüm tapu islemlerinin noterlerde yapilabilecek olmasinin tapu dairelerini rahatlatacagini söyledi.

Islemlerin Noterde Yapilmasi Tapu Dairelerini Rahatlatacak
Tasinmaz sözlesmelerinin noterlerce düzenlenmesini öngören kanunun yürürlüge girmesinin ardindan 1 Temmuz’dan itibaren tapu islemleri noterlerde yapilabilecek. Bu düzenlemenin tapu dairelerini rahatlatacagini aktaran Kayseri Emlakçilar Odasi Baskani Selim Atasoy, "1 Temmuz 2023 itibariyle bu sistem hayata geçecek. Türkiye genelinde ortalama yillik bazda 3-4 milyon gibi tasinmaz satisi oluyor. Bu da tapu dairelerinde ister istemez yogunluga sebebiyet veriyor. Noterlere geçmesi tabii ki vatandas ve bizler açisindan kolaylik oldu. Tapu dairelerinin yükünü alacagi kanaatindeyiz. Iyi bir sistem ama bu sistemin altyapisinin

yapilmasi gerektigi kanaatindeyiz. Çünkü aksaklik ve sikintilarla karsi karsiya kalinabilir. Vatandaslarimiz ve bizim açimizdan güzel olacagi kanaatindeyiz. Vatandaslarimiz noterden ziyade tapu dairelerine gitmek isteyebilir ama bizlerin de yönlendirmesiyle, vatandaslarimiz da bu sisteme alisarak noterde islemlerini yapabilecekler. Bu biraz vatandaslarimiza külfiyet getiriyor, ekstra noter masraflari olacak. Islemini hizli yaptirmak isteyenler, tapu dairelerinde sira beklemek istemeyenlerin noterleri tercih edecekleri kanaatindeyiz. Vatandas istedigi yerde islemini yaptirabilir. Bu sistemin altyapisinin yapildigi taktirde rayina oturacagini düsünüyorum. Çünkü araç satislari ve diger islemler de noterden yapiliyor. Tapu islemleri oraya bir yük getirecektir ister istemez. Noter sayilarinin iller bazinda yükselecegi kanaatindeyiz. Tapu daireleri açisindan da rahatlama olacagini düsünüyorum. Özellikle yaz dönemi bir yogunluk söz konusu oluyor satislarla ilgili. Bu da bizlerin noterleri tercih etmemize sebebiyet verecektir" dedi.

Kaynak: İHA