Istanbul Haseki Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde 'Uluslararasi Organ Bagisi Karikatür' Sergisi Açildi

Istanbul Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde 2. Uluslararasi Organ Bagisi Karikatür Yarismasi’nda dereceye giren eserler, sergilenmeye basladi. Sergide konusan Istanbul Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Mine Gürsaç Çelik “Bir insan 8 insana can olabiliyor. Tamamen bu farkindaligi olusturmak amaciyla bu sergiyi açtik” ifadelerini kullandi.

Istanbul Haseki Egitim Ve Arastirma Hastanesi'nde 'Uluslararasi Organ Bagisi Karikatür' Sergisi Açildi
Toplumda organ bagisinin önemine dikkat çekerek farkindalik olusturmak ve organ bagisini tesvik etmek amaciyla düzenlenen, 2. Uluslararasi Organ Bagisi Karikatür Yarismasi’nda dereceye giren eserler, Istanbul Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi girisinde bulunan alanda sergilenmeye baslandi. Istanbul Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Mine Gürsaç Çelik, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hemsire Gülcihan Çilingir ile eserleri inceledi.

“Bir insan 8 insana can olabiliyor”

Sergi alaninda konusan Istanbul Haseki Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Mine Gürsaç Çelik, “Organ nakline farkindalik olusturmak ve toplumda farkindalik yaymak amaciyla Uluslararasi Organ Bagisi Karikatür Yarismasi’ndan ödül almis karikatürlerimizi hastanemizde sergilemeyi amaçladik. Amacimiz Türkiye’de 30 bin civarinda organ bekleyen insanimiza ve dünyada bu sayinin 1 milyon astigini düsündügümüzde bu olaya farkindalik olusturmak. Önemli farkindalik. Bir insan 8 insana can olabiliyor. 30 milyon insan olarak düsünmeyecegiz. Çünkü bunlarin seveniyle bu kisileri düsündügümüzde 30 milyon kesinlikle degil. Çok daha büyük bir kitle. Bir kisi bir kisiye can oldugunda kaç kisiyi mutlu ettigini hayal edebilmesi lazim. Tamamen bu farkindaligi olusturmak amaciyla bu sergiyi açtik. Karikatür sergimiz ilgi görüyor. Masamizda form dolduracak bir kisi bile olsa bunu çok önemsiyoruz” dedi.

“Hasta yakinlarinin da onay vermesi gerekiyor”

Bashekim Prof. Dr. Çelik konusmasinin devaminda ise “Hayattayken herkes organ bagisi yapabilir. Hasta, yogun bakimda beyin ölümü gerçeklestirdikten sonra hayatla bagdasmayacak bir duruma geldikten sonra organi verilebilir. Sadece kisinin onay vermesiyle bitmiyor, olay hasta yakinlarimizda. Bu konuda duyarli olup ‘evet organi bagisliyoruz’ demesi lazim. Hayattayken kart edinmek yetmiyor. Hasta yakinlarinin da onay vermesi gerekiyor. Organini alacagimiz kisi bitkisel hayatta olmuyor. Kesinlikte tibben ölü kabul ettigimiz insanlardan aliyoruz. Beyin ölümü gerçeklesiyor. Asla beyninde kan dolasimi olmuyor. Bunu ispatliyoruz. Daha sonra organina talip oluyoruz. Türkiye’de haziran ayinda güncellenen veriler 30 bin kisinin organ bekledigine yöneliktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA