Manisa Sehir Hastanesi Bir Ilke Daha Imza Atti

Saglik alaninda son teknolojiyi kullanan Manisa Sehir Hastanesi’ne kalp ritminde ciddi yavaslamaya bagli bayilma sikayetiyle basvuran 76 yasindaki kadin hasta, özel bir teknik olan ve Manisa’da ilk kez, Ege Bölgesinde deneyimli çok az merkezde uygulanabilen bir islem olan “His Demeti ile Uyarilan Kalp Pili” uygulamasi ile saglikli bir sekilde taburcu oldu.

Manisa Sehir Hastanesi Bir Ilke Daha Imza Atti
Manisa’da ilk kez, Ege bölgesinde deneyimli çok az merkezde uygulanabilen “His Demeti ile Uyarilan Kalp Pili” Uygulamasi Manisa Sehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimleri Uzm. Dr. Ramazan Gündüz ve Uzm. Dr. Mehmet Burak Özen tarafindan uygulandi. Uygulamaya Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Doç. Dr. Bekir Serhat Yildiz da destek verdi. Kalp ritminde ciddi yavaslamaya bagli bayilma sikayetiyle basvuran hasta, “His Demeti ile Uyarilan Kalp Pili (His Bundle Pacing) yöntemiyle sagligina kavusturuldu.

Hastalarin saglikla hayatlarina devam etmelerini saglayan kalici kalp pillerinin, uzun süredir tedavi yöntemi olarak kullanilmakta olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Ramazan Gündüz, kalp pillerinde, son yillarda teknolojik gelismelerden yararlanilirken, kalici his demeti pillerinin de yayginlasmaya basladigini açikladi.

Standart pillerden farkli olarak, özellikle kalp fonksiyonlari hafif-orta düzeyde azalmis ve yüksek miktarda kalp pili uyarisina ihtiyaç duyan hastalarda artik his demeti pilinin takilmasinin önerildigini ifade eden Gündüz, "Hastamiz 76 yasinda, ciddi ritim bozuklugu ve bayilma sikayetiyle klinigimize basvurdu. Hastamiza kalici kalp pili takmaya karar verdik. Manisa’da ilk defa özellikle deneyimli merkezlerde yapilabilen kalbin ileti sistemini bulmayi gerektiren His Bundle Pacing takmaya karar verdik. Bu islem Manisa’da ilk kez yapildi ve Ege Bölgesi’nde de çok az merkezde yapilabilen bir islem. Biz hastamizin ileti sistemini bulduk ve yarim saat gibi kisa bir sürede islemi basariyla tamamladik. His Bundle Pacing’in avantaji, kalbin elektriksel sistemine kablo koydugumuz için kalp ritminde herhangi bir degisime neden olmamakta ve hastanin EKG’sinde herhangi bir degisiklik olusturmamaktadir. Özellikle kalp yetmezligi olan kalp fonksiyonlari düsük olan hastalarda bu pil yöntemi daha çok tercih edilmekte. Bu yöntem hastada daha az kalp yetmezligine ve daha az çarpintiya neden olmaktadir. Hastayi da ertesi güne taburcu ettik. Sol omuz bölgesinde sadece 3 santimetre bir kesiyle islemi gerçeklestirdik. Bundan sonraki hastalarimiza da da ayni yöntemi uygulamayi düsünüyoruz. Bu yöntemin normal klasik pillere göre avantaji daha iyi ve hasta açisindan sonuçlari çok daha olumlu" dedi.

Kaynak: İHA