3 Bin Yillik Zerzevan Kalesi'nde Gözlem Etkinligi Gerçeklestirildi

Diyarbakir’da tarihi Zerzevan Kalesi’nde Ankara-Avustralya büyükelçiligi tarafindan “Gelecegin Bilim Insanlari” projesinin kapanis etkinligi gerçeklestirildi.

3 Bin Yillik Zerzevan Kalesi'nde Gözlem Etkinligi Gerçeklestirildi
Çinar ilçesinde bulunan 3 bin yillik tarihi Zerzevan Kalesi’nde Avustralya’nin Ankara Büyükelçiligi tarafindan Avustralya Hükümeti Dogrudan Yardim Programi (DAP) çerçevesinde finanse edilen ve ARENDI Dernegi tarafindan yürütülen “Gelecegin Bilim Insanlari” Projesi’nin kapanis etkinligi düzenlendi.

Proje çerçevesinde düzenlenen etkinlikte vatandaslar gökyüzü bilimi hakkinda bilgilendirilirken, teleskoplarla gezegen ve yildizlari izledi. Kiz çocuklari basta olmak üzere çocuklara bilimsel okuryazarlik kazandirmayi amaçlayan projenin kapanis etkinliginde teleskoplarla gökyüzü gözlemi yapildi.

Avustralya’nin Ankara Büyükelçiligi’nden ekinlige katilim saglayan Konsolos Scott Holt, yaptigi Ingilizce konusmada, Diyarbakir’da “Gelecegin Bilim Insanlari” projesinin kapanis etkinliginin düzenlenmesinden mutluluk duyduklarini dile getirdi.

Holt, “Burada bulunmak çok güzel. Gerçekten bu programin Diyarbakir’da düzenlenmesi mutluluk vericidir. Burada çocuklarla bulusmak Avustralya hükümeti için gurur vericidir. Çocuklarla birlikte burada vakit geçirmekten çok mutluyuz” dedi.

Zerzevan Kalesi Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, Türkiye’de gökyüzünün en iyi izlendigi noktalardan birinin Zerzevan Kalesi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

“Çinar ilçesinden su an yüzlerce çocuk tarihi Zerzevan Kalesi’nde ve gökyüzünü izliyor. Gündüz birçok atölyeler kurulurken, aksam da gökyüzünü izleyecekler. Binlerce çocuk her yil Zerzevan Kalesi’ne geliyor. Çünkü Türkiye’nin en iyi gökyüzünün izlendigi noktalardan birisidir. Burada gökyüzü senlikleri düzenleniyor. Bugün burada yüzlerce çocukla gökyüzünü hep beraber izleyecegiz.”

Venüs gezegenini bu kadar yakindan görmesiyle kendisinde degisik duygularin olustugunu söyleyen katilimcilardan Semra Kizilkaya, “Zerzevan Kalesi’ndeki gözlem etkinligine ilk defa geldim. Buraya gelisimiz bugüne kismetmis. Arkadaslarimiz sag olsun bize teleskoplarimizi kurmada yardimci oldular. Burada gökyüzü hakkinda çok daha net görüntüler elde edebiliyoruz. Bizim baktigimiz Venüs gezegeniydi. Bu kadar uzak bir nesneyi görebilmek, bende açikçasi muazzam duygular uyandirdi” diye konustu.

Kaynak: İHA