Merkezefendi Geleneksel Tip Festivali'nin 24'Üncüsü Basladi

Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenledigi 24. Merkezefendi Geleneksel Tip Festivali açilis töreniyle basladi. AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, "Bu sadece eglence amaçli bir festival degil. Geleneksel tibbin bütün ürünleri burada” dedi.

Merkezefendi Geleneksel Tip Festivali'nin 24'Üncüsü Basladi
Zeytinburnu Belediyesi tarafindan 24 yildir düzenlenen Merkezefendi Geleneksel Tip Festivali’nin açilisi bugün yapildi. Açilisa AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim ve Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy ile çok sayida vatandas katildi.

Programda sanatçi Soner Sarikabadayi sevilen sarkilari ile vatandaslara unutulmaz bir gün yasatti.

Açilis programinda konusan AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, "Çeyrek asirlik bir gelenek 2003 yilinda baslamis ve her yil düzenli olarak yapiliyor. Bugün 24’üncüsü gerçeklestiriliyor. Daha nice yillar insallah bu festival daha da büyüyerek devam edecek. Bu sadece eglence amaçli bir festival degil. Geleneksel tibbin bütün ürünleri burada” dedi.

Ankara’da meydana gelen patlamaya da deginen Yildirim, “Ne yazik ki bir askeri fabrikamizda patlama oldu ve 5 kardesimizi kaybettik. Sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim ülkemizi, milletimizi buna benzer kazalardan belalardan muhafaza eylesin” ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskanligi seçimleri hakkinda konusan Yildirim, "14 Mayis’ta seçim yaptik. Yetmedi 28 Mayis’ta da eksigimiz vardi onu tamamladik. Böylece önümüzdeki 5 yili belirgin hale getirdik. 5 yil boyunca artik seçim degil memleket meselelerini konusacagiz. Insanlarimizin hayallerini gerçege dönüstürecek projeleri yapmaya odaklanacagiz. Insallah huzur içinde beraber bu yaz mevsimini de geçirmis olacagiz” seklinde konustu.

Programda konusan Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy ise, “24 yil önce bu mekanin sorumlugunu yüklendigimizde, kabri Istanbul’un en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Merkezefendi’yi hak ettigi sekilde anmak istedik. Onun ilhamiyla, yine mesir macunu saçilan, geleneksel sifa kaynaklarimiza vurgu yapilan, bu konudaki bilimsel gelismelerin halkimiza aktarilacagi, ayni zamanda vatandaslarimizin bir hafta boyunca kendilerini tazeleme firsati bulacagi bir festival baslatmaya karar verdik. Merkezefendi Geleneksel Tip Festivali böyle basladi.

Diger yandan Merkezefendiyi, kendisine ad olarak almis bu mahalleyi orijinal haline yakin biçimde ihya etmek üzere kollarimizi sivadik. Bu mekanin da içinde oldugu ve ‘Kültür Vadisi’ olarak andigimiz bölge, 20 yil içinde büyük bir degisim yasadi. Diyebiliriz ki küllerinden yeniden dogdu. Festivalimizin de itici gücüyle, 2003 yilinda Türkiye’de ilk defa bir tibbi bitkiler bahçesi kurma projesini hayata geçirdik. 2005 yilinda hizmete açtigimiz Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi, bitkilerin tibbi amaçla kullanilmasi konusunda Türkiye’de bu yüzyilda yapilan çalismalarin öncüsü oldu. Öte yandan Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesi’nin bakanliklara, üniversitelere, enstitülere, belediyelere, müzelere, birçok kurum ve kisiye karsiliksiz ve sessiz sagladigi danismanlik, tohum, fide ve drog destegi inaniyoruz ki ileride degeri daha iyi anlasilacak bir hizmettir. Geleneksel Tip Festivali boyunca Tibbi Bitkiler Bahçesi’nde gerçeklesen seminerler, atölye çalismalari ve çocuk programlari egitici oldugu kadar yönlendirici rol oynuyor. Yine festivalin ayrilmaz parçasi haline gelen yöresel yemek yarismamiz, bize geleneksel mutfagimizin önemini hatirlatiyor ve ümit ediyoruz ki, yeni kusaklarin bu mirasi devralmasi ve fast-food’un cazibesine karsi koymasi için tesvik edici oluyor” seklinde konustu.

Öte yandan festivalin çesitli etkinliklerle 18 Haziran’a kadar devam edecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA