Kütahya'da 'Deprem Sonrasi Saglikli Ve Dirençli Kentler' Sempozyumu

Türkiye Saglikli Kentler Birligi 39. Olagan Meclis Toplantisi ve Deprem Sonrasi Saglikli ve Dirençli Kentler Sempozyumu Kütahya’da gerçeklestirildi.

Kütahya'da 'Deprem Sonrasi Saglikli Ve Dirençli Kentler' Sempozyumu
Deprem sonrasi yasanan olaylarda, devletin ve milletin büyük bir irade ve inanç ortaya koydugunu belirten Vali Ali Çelik, Hatay’da kaldigi 110 gün boyunca sikintilari, zorluklari ve asrin felaketine karsi bir milletin nasil ayaga kalktigini bizzat yasayarak gördügünü söyledi.

Vali Çelik, “Depreme dayanikli sehirler insa etmeliyiz. Bu bir seçenek degil, zorunluluk” dedi.

Türkiye Saglikli Kentler Birligi 39. Olagan Meclis Toplantisi ve Deprem ve Deprem Sonrasi Saglikli ve Dirençli Kentler Sempozyumu, Kütahya Belediyesi ev sahipliginde Yoncali’da bir otelde gerçeklestirildi.

Toplanti ve sempozyuma; Kütahya Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani ve Türkiye Saglikli Kentler Birligi Baskani Alinur Aktas, birlik üyesi belediyeler ve akademisyenler katildi.

Vali Ali Çelik, Türkiye Saglikli Kentler Birligi 39. Olagan Meclis Toplantisi ve Deprem ve Deprem Sonrasi Saglikli ve Dirençli Kentler Sempozyumu’nun Kütahya’da yapilmasindan duydugu memnuniyeti belirterek, “Kurulusun ve kurtulusun sehri Kütahya’da sizleri agirlamaktan ve sizlerle bir arada bulunmaktan dolayi büyük bir mutluluk duydum” diye konustu.



"Kütahya kadim sehir"

Kütahya’nin birçok medeniyete ev sahipligi yapmis kadim bir sehir oldugunu belirten Kütahya Belediye Baskani Alim Isik, “Bu farkli medeniyetlere ev sahipligi yapmis olmasindan dolayi da her medeniyetin biraktigi izlerin ayni anda görülebilecegi gerçekten tarih, kültür ve sanat kenti, kurulusun ve kurtulusun baskenti. Osmanli’nin kurulus topraklari burada, Domaniç ve Hayme Ana. Yine Kurtulus Savasi mücadelesinin basladigi ve zaferle sonuçlandigi birçok sehidimizin yattigi Dumlupinar topraklarimiz bu ilde. UNESCO tarafindan 2017 yilinda zanaat ve halk sanatlari alaninda Sehirler Agi’na alinmis Türkiye’nin ilk sehri. Bizden sonra da Bursa sehrimiz girdi. Dolayisiyla sanatin ve sanatçinin çok oldugu, buna yönelik birçok eserin her gezdigimiz yerde rahatlikla görülebilecegi önemli sehirlerimizden birisi. Elbette ki Türkiye’nin 81 ilinin her parçasi çok kiymetli ama bu sehrin digerlerine göre farklilik arz eden ve bir adim daha öne çikmasini saglayan önemli özelliklerinden birisi yeralti ve yerüstü potansiyelindeki fazlaligi. Topraklarinin, bazi kaynaklara göre yüzde 56, bazi kaynaklara göre 58’i ormanla kapli. Dolayisiyla yesil bir görüntü var cografyasinda. Yeraltinda da ticari olarak tescillenmis ve ekonomiye katki saglayan 70 civarindaki madenin 36’sinin bu ilde bulundugunu. Dünya bor rezervinin yarisindan fazlasinin sadece ilimizin Emet ve Hisarcik ilçelerinin sinirlari içerisinde bulundugunu söylersek ne kadar kiymetli oldugunu bu örnekler öne çikarir. Bir de içinde bulundugumuz konaklama tesisi dahil bu bölgede Yoncali ve Eskisehir yolu üzerindeki Ilica bölgesinde dünyanin en sifali termal su kaynaklari var. Dogrudan içilebilir özellikte, içildiginde iç hastaliklara, banyo olarak kullanildiginda da dis hastaliklara ve ortopedik hastaliklara sifa kaynagi olan su kaynaklarinin bol oldugu bir yer. Ben bir kez daha bu toplantinin, özelikle depremle ilgili tecrübelerin de bir araya getirilerek önümüzdeki yillarda muhtemel bir felaket aninda bir daha can kaybetmeyecek sekilde sinerjiye ve birlikte dayanismaya yol açacak bir toplanti olmasini diliyorum” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA