Yerden 226 Metre Yükseklikte Vandalligi Görenler 'Pes' Dedi

226 metre yükseklikle Türkiye’nin ender yapilarindan birisi olan tarihi Karahisar Kalesi’nin merdivenleri, etekleri ve sur duvarlarina sprey boyalar ile yazilan yazilar ‘vandalligin bu kadarina da pes’ dedirtirken, yazilarin ilgili kurumlar tarafindan silinmemesi ise bir baska elestirisi konusu oldu.

Yerden 226 Metre Yükseklikte Vandalligi Görenler 'Pes' Dedi
Afyonkarahisar kent merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekligi 226 metre olan dogal yükseltili bir kaya kütlesi üzerine insa edilen tarihi Karahisar Kalesi son yillarda vandallarin hedefi oldu. M.Ö. 1350 yillarinda Hitit imparatoru II. Mursil zamaninda Arzava seferinde mustahkem mevki olarak kullanilan kale önce Hapanuva; Roma ve Bizans dönemlerinde Akroenos adiyla, Selçuklu Hanedani’ndan itibaren ise Karahisar adi ile anilmaya baslandi.

600 merdiven basamagi ile çikilan kalenin eteklerindeki taslardan baslayarak merdiven ve sur duvarlarini sprey boyalar ile yazilan yazilarla kirletildi. Kendi bilmez kisiler adeta hiç üsenmeden kalenin tepesine çikarak tarihi surlara bile yazilar yazdi.

Akillara durgunluk veren yazi

Kaleyi gezmeye gelen ziyaretçileri ise yapilanlara bir anlam veremezken, duruma tepki gösterdi. Yazilari görenlerin ilk yorumu ise ‘bir insan neden 226 metre yüksege çikarak böyle bir sey yapar’ oldu.

Vandallarin ‘Afyon Kalesi korunmasi gerekli tescilli kültür varligidir’ tabelasinin altina bile yazmasi akillara durgunluk verdi.
Kaynak: İHA