Umutlari Yesertmek Için Kilometrelerce Yol Geldiler

Kahramanmaras’tan gelerek Kocaeli’de düzenlenen ucuzluk panayirina katilan girisimci kadinlar el emegi ürünlerini sergiliyor. Depremde büyük kayiplar veren kadinlar, Kahramanmaras’a özgü motiflerin islendigi ürünleri vatandaslarin begenisine sunuyor.

Umutlari Yesertmek Için Kilometrelerce Yol Geldiler
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ile Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi’ne bagli odalarin is birligiyle gerçeklestirilen "Kocaeli Ucuzluk Panayiri" dün Izmit Kent Meydani’nda basladi.

4 Haziran’a kadar sürecek panayirda, afet sebebiyle satis yapamayan depremzede esnafin ürünleri de yer aliyor. Kahramanmaras’ta 21 esnafin el emegi ürünleri, tezgahlarda yerini alarak satisa sunuluyor. Deprem bölgesinden gelen 2 usta ögretici kadin da ürünlerini panayirda görücüye çikariyor.

"Kalkinmak için hem maddi hem de manevi çalismamiz gerekiyor"

Kahramanmaras’tan panayira gelerek satis yapan el sanatlari ustasi Tugba Düsünceli, "Ürünlerim el emegi. Kahramanmaras’a özgü el sanatlari, Çin ignesi, Gaziantep isi gibi ürünlerimiz panayirimizda sergileniyor. Depremden sonra yavas yavas tekrardan islerimize basladik. Baya zorlu bir süreçten geçtik. Kalkinmak için hem maddi hem de manevi çalismamiz gerekiyor. Festival bizim için iyi oldu, insallah satislarimiz da olur" dedi.



"Kayiplarimiz çok fazla"

Deprem sebebiyle birçok yakin arkadasini ve akrabalarini kaybettigini söyleyen Düsünceli, "Rabbim onlari cenneti ile müjdelesin. Kayiplarimiz çok fazla oldu. Allah’im kimseye yasatmasin böyle bir aciyi. Deprem bölgesinde is yeri hasarli olan arkadaslarimiz çalisamiyor. Baska yerlerde çalismaya çalisiyorlar. Hibe destekleri için konteyner çarsilarimizin hizlandirilmasini istiyoruz" diye konustu.



"Çok fazla ürünlerimiz enkaz altinda kaldi"

Büyük bir felaket yasadiklarini ifade eden Düsünceli, "Depremde duvarlarimiz patladi, uçtu. Kizimin odasindaki duvar uçtu ama çok sükür ki çekirdek ailede can kaybi yasamadim. Panayira gördügünüz ürünler depremden sonra yaptiklarimiz ürünlerdir. Çok fazla ürünlerimiz enkaz altinda kaldi. Depremi yasadigimiz gün her sey bostu. O an düsündügüm tek sey çocuklarimdi. Her sey film seridi gibi gözümün önünden geçti. Büyük bir aci, büyük bir felaket" seklinde konustu.



"800-900 bin arasi tespitli zararim var"

Kahramanmaras’ta atölyesi bulunan usta ögretici Yasemin Yüksel ise "Tezgahimizi açtik, ürünlerimizi satisa sunduk. 5 gün boyunca Kocaeli’de olacagiz. Is yerim yikilmadi ama bütün duvarlarim patladi. Ürünlerimin hepsi deforme oldu, çöpe gitti. Bir buçuk aya yakin is yerimi açamadim, içeri giremedim. Su an yeni yeni duvarlarimizi yaptirdik, atölyemizi kurmaya çalisiyoruz. 800-900 bin arasi tespitli zararim var. Depremde evim de zarar gördü ama yikilmadi. Yikilsa zaten enkaz altinda çikamaz, yasayamazdik. Oradaki vatandaslarim hepsi enkazdan çikamadigi için öldüler. Çekirdek ailemden kimseyi kaybetmedim ama akrabamizdan kaybettik. Akrabam olan 20 kisilik bir aile vefat etti, sadece 8 yasinda bir çocuk kaldi" ifadelerini kullandi.

"Is alanim öldü"

Kahramanmaras’ta yasamaya devam ettigini söyleyen Yüksel, "Deprem oldugu zaman bir buçuk ay Ankara’da kaldik, daha sonra döndük. Is yerimizin duvarlari patladigi ve ilk zamanlarda yagmalama basladigi için memlekete dönmek zorunda kaldik. Tüm Türkiye halkina çok tesekkür ediyorum. Çok duyarlilardi, bize çok destek oldular. Devlet büyükleri de ellerinden gelen yardimi yapmaya çalisiyor. Herkese çok tesekkür ediyorum. Benim isim çeyiz oldugu için is alanim öldü. Bu konuda destek bekliyorum. Kahramanmaras’ta herkesin evi yikildigi için kimse masa, pike takimi almiyor. Insanlar ev ve esya derdinde. ‘Masanin üstünde örtü olmasa da olur’ diyor. Dükkanim kira oldugu için 6 Subat’tan bu yana bir TL kazanç saglayamadim ama kirami ödemek zorundayim. Is alanimizla alakali destek bekliyoruz" dedi.



"Kahramanmaras’in 21 küçük esnafi birleserek ürünlerini kargo yapip gönderdi"

Panayir için Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ile is birligi yaptiklarini belirten Kocaeli Terziler Odasi Baskani Saziye Kahramanli da, "Kahramanmaras’in Terziler Odasi Baskanini aradim ve projemizden bahsettim. Satis yapamayan arkadaslari bize yönlendirmelerini ve Kocaeli’de ürünleri için tezgah açacagimizi söyledim. Çok mutlu oldular ve Kahramanmaras’in 21 küçük esnafi birleserek, ürünlerini kargo yapip gönderdi. 2 arkadasimiz da geldi, su an satis yapiyorlar. Bir motifi bir günde yaptiklari ve agir isleri oldugu için fiyatlari emege göre ayarlanmis. Insallah bol satis yaparlar. Tüm vatandaslarimizin Kahramanmaras tezgahini ziyaret etsinler, el emegi ile yapilmis, bir çok ürün var" seklinde konustu.

Kaynak: İHA