TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Küçükbas Kurbanlik Canli Baskül Kilogram Fiyati 120-150 Lira Bandinda'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Su an itibariyla genel anlamda kurbanlik vasfina haiz küçükbas kurbanliklarin canli baskül kilogram fiyati 120-150 lira bandindadir. Küçükbasta canli hayvan fiyatlarina adet bazinda baktigimizda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasinda olacagini düsünüyoruz” dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Küçükbas Kurbanlik Canli Baskül Kilogram Fiyati 120-150 Lira Bandinda'
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, Kurban Bayrami’nda küçükbas kurbanlik arzinda bir sikinti yasanmayacagini belirtti.

Kurban Bayrami için vatandaslarin ihtiyacini giderecek kadar küçükbas hayvan varliginin mevcut oldugu bilgisini veren Çelik, geçen yil birçok olumsuzluga ragmen 2,5 milyon civarinda küçükbas hayvan kesildigini hatirlatarak, bu bayram da vatandaslarin daha çok küçükbas hayvana yöneleceklerini öngördügünü söyledi.

Çelik, küçükbas hayvanin büyükbas hayvana göre daha uygun olacagini ifade ederek, söyle devam etti:

“Kurbanlik fiyatlarinda cografi bölgelerimize göre hatta ayni bölgenin içerisinde bulunan illere göre farkliliklar görülebilir. Su an itibariyla genel anlamda kurbanlik vasfina haiz küçükbas kurbanliklarin canli baskül kilogram fiyati 120-150 lira bandindadir. Hayvanin yagli kuyruklu veya ince uzun kuyruklu olmasina göre bu fiyatlarda farklilik görülebilir. Küçükbasta canli hayvan fiyatlarina adet bazinda baktigimizda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasinda olacagini düsünüyoruz. Ancak burada da hayvanin cüssesine göre ya da fazla kilolu olmasina göre fiyatlarda farklilik olabilecegini söylemek durumundayiz. Sonuç itibariyla büyükbas kurbanlik fiyatlarinin oldukça yüksek olmasi vatandaslarimizi bir hayli zorlayacagindan küçükbas hayvan onlar için çok daha cazip olacaktir.”

"Sosyal belediyecilik anlayisi geregi kurbanlik satis yeri için kira bedeli alinmamali”

Kurbanliklarini satmak isteyen yetistiricilerin belediyelerin belirledigi kurban satis yerlerine yüksek meblaglarda kira bedeli ödedigine dikkati çeken Çelik, sunlari kaydetti:

“Yetistiricilerimizden istenilen kurbanlik yeri kira bedelleri oldukça yüksek olmakla birlikte, bu miktarlar yetistiricilerimize maddi külfet getirmektedir. Bazi belediyelerimiz sosyal belediyecilik anlayisi geregi satis yerlerini yetistiricilerimize ücretsiz tahsis etmektedir. Bu uygulamayi yapan belediyelerimize sektörümüz ve yetistiricilerimiz adina tesekkür ediyoruz. Çok zor sartlarda yüksek maliyetlere ragmen üretmeye çalisan yetistiricilerimize maddi anlamda destek olunmasi bakimindan tüm belediyelerimizin sosyal belediyecilik anlayisina uygun hareket ederek kurbanlik satis yerleri için kira bedeli almamalarinin bayramda yapacaklari en güzel hizmetlerden biri olacagina inaniyoruz.”

“Kurban görülerek seçilmeli, kesilerek ihtiyaç sahipleriyle paylasilmali”

Çelik, kurban ibadetine iliskin vatandaslara bir çagrida bulunarak, “Islam alemine özgü olarak her yil idrak ettigimiz kurban bayramlarinda esas olan kurbani kesmek ve ihtiyaç sahipleriyle paylasmaktir. Kurbanin ruhunda, maneviyatinda bu vardir. Dolayisiyla vatandaslarimizin bizzat kurbanliklarini görerek, seçerek almalari ve dini kurallar çerçevesinde keserek ya da kestirerek ihtiyaç sahiplerine dagitmalari, emredildigi sekliyle bu ibadetin yerine getirilmesinin bir geregidir. Nitekim Peygamber Efendimiz, kurban mesru kilindiktan sonra her yil bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmistir. Ayrica kurban kesecek olan vatandaslarimizin yasadigimiz depremlerden etkilenen binlerce insanimizi gözeterek onlarla paylasmasi güzel ve yerinde bir davranis olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA