'Omega - 3 Yag Asitleri, Saklama Kosullarindan Büyük Ölçüde Etkilenebiliyor'

Omega-3 takviyelerine yönelik yapilan arastirmada; gida takviyelerinin etiketlerine, içeriklerine, miktarlarina ve saklama kosullarina dikkat çekildi.

'Omega - 3 Yag Asitleri, Saklama Kosullarindan Büyük Ölçüde Etkilenebiliyor'


Istanbul Teknik Üniversitesi Kimya - Metalurji Mühendisligi Fakültesi Gida Mühendisligi Bölümü ögretim üyeleri ve ITÜNOVA Teknoloji, Omega - 3 tüketiminin insan sagligi üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle giderek yayginlasmasindan yola çikarak, ‘Ambalajlama ve Kapsüllemenin Omega - 3 Takviyelerinin Oksidatif ve Duyusal Stabilitesi Üzerindeki Etkisi’ baslikli arastirma yapti.

Özellikle oksidasyona karsi oldukça hassas olan Omega - 3 yag asitleri, saklama kosullarindan büyük ölçüde etkilenebiliyor. Bu noktada ürün formu öne çikiyor. Çalisma kapsaminda Türkiye’de kullanima sunulmus olan ve en çok tercih edilen surup, kapsül ve çigneme tableti olmak üzere farkli ambalaj türlerine sahip farkli Omega -3 ürünlerinin yag asidi bilesimi, oksidatif stabilitesi ve duyusal özellikleri arastirildi.

Örnekler, oda sicakliginda ve karanlik kosullarda gerçek yasam sartlarinda saklanilmasi önerilen sekilde çalisma boyunca depolandi. Tüketici kullanimini taklit etmek amaciyla surup numunelerinden her gün 5 ml, kapsül ve çigneme tabletlerinden birer adet düzenli olarak kullanildi.

Surup siseleri, açildigi andan itibaren acilasma ve bozulma yasanabiliyor

Balik yaglari, benzersiz EPA ve DHA içerigine sahipler ancak bu Omega - 3 yag asitleri, oksidasyona en duyarli yag asitler olarak karsimiza çikiyor. Balik yagi takviyelerinin siseleri, açildigi andan itibaren havadaki oksijenle temas etmesiyle baslayan ve bozulma sorunlarina yol açan ‘oksidasyon’ adi verilen bir süreçten geçiyor. Bu islem sonunda da balik yaginda tat ve koku bozulmasi meydana geliyor. Yaklasik 50 gün süren arastirma sonunda surup formundaki Omega - 3 yag asitleri, oksidasyona en duyarli form olarak belirlendi.

Çalismanin tartisildigi çocuk sagligina yönelik bilimsel toplanti sirasinda uzmanlar, sözlü olarak sunulan arastirmaya yönelik olarak degerlendirmelerde bulundular.

“Gida takviyeleri ile iyi bir sey yaparken ayni zamanda da yikmamali”

Bu uzmanlar arasindaki Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Çocuk Enfeksiyon Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ates Kara, “Gida takviyeleri ile iyi bir sey yaparken ayni zamanda da yikmamali” dedi.

Prof. Dr. Ates Kara, sunlari söyledi: “Gerek enfeksiyon etkenlerine gerek bazi kronik hastaliklara karsi immün sistemimizin - bagisiklik sistemimizin istedigimiz cevabi verebilmesi için bazi ihtiyaçlarinin oldugunu unutmamamiz gerekir. Bu noktada bagisikligimizin hem çocukluk dönemi hem de ileri yaslarda sagligin devami için hazir olmasi çok önemli. Bu hazirligi günlük saglikli, dengeli beslenme aliskanliklarimiz ile karsilayabiliyoruz” dedi.



“Gida takviyeleri, havayla temas ettikçe tat ve koku degisimine maruz kaliyor”

Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ayper Somer, “Gida takviyeleri, tüketilirken hangi ortamda saklandigi ya da havayla ne kadar temas ettigi önemli. Çünkü bu faktörlerin etkisi ile tat ve koku degisimine maruz kaliyorlar. Sonrasinda da çocuklar, bu takviyeleri tüketmek istemeyebiliyor” seklinde konustu.



Bu noktada özellikle son yillarda yasam kosullarinda olan degisiklik nedeni ile beslenme tarzimizda meydana gelen degisiklikler nedeni ile gida takviyelerine de ihtiyaç duydugumuzu vurguladi.

“Son yillarda degisen yasam kosullari nedeniyle gida takviyelerine yöneldik”

“Tip egitiminin temeli ‘primum non nocere / önce zarar verme’ ilkesine dayanir, özellikle biz çocuk sagligi ile ilgilenen hekimler olarak daha çok dikkat etmek zorundayiz” diyen Uzm. Dr. Cihan Avaroglu, ilaç veya gida takviyesi fark etmeksizin bir ürünün sadece kapali ambalajinin uygun sertifikasyona sahip olmasina yeterli olmadigini belirterek;, “Son kullanici, ürünü bitirinceye kadar üretim kontrollerinde belirtilen kriterlerin de korumasi önemlidir ” açiklamasinda bulundu.

“Gida takviyelerinin etiketlerine bakalim, içeriklerine miktarlarina ve saklama kosullarina dikkat edelim”

Toplantiya katilan Prof. Dr. Ates Kara, Prof. Dr. Ayper Somer ve Uzm. Dr Cihan Avaroglu, gida takviyelerinin bir seyleri düzeltmek için kullanildiginin altini çizerek, “Kullandigimiz ürünler, iyi bir sey yaparken ayni zamanda da yikmamali, hasara neden olmamali Bu nedenle bu tür ürünleri tercih ederken etiketlerine bakalim, içeriklerine miktarlarina ve saklama kosullarina özellikle dikkat edelim. Dolayisiyla en akilci yol, çocugun tadini sevecegi ve kolaylikla tüketebilecegi takviyeler üretebilmekten geçiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA