Malkoç Açiklamasi 'Vatandaslar, 1 Yilda Kurumlara Olan Basvurusu 8 Milyonu Buluyor'

Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç, vatandaslarin 1 yilda kurumlara olan basvurusunun 8 milyonu buldugunu belirterek, nüfusun yüzde 15’inin talep, sikayet ve isteginin kurumlara iletildigini söyledi.

Malkoç Açiklamasi 'Vatandaslar, 1 Yilda Kurumlara Olan Basvurusu 8 Milyonu Buluyor'


Kastamonu Valiligi ve Kamu Denetçiligi Kurumu koordinatörlügünde “Vatandas ile Idare Arasinda Çikan Ihtilaflarin Çözümünde Kamu Denetçiliginin Rolü” çerçevesinde Kastamonu Halk Egitimi Merkezi’nde “Ombudsman Kastamonulularla Bulusuyor” toplantisi gerçeklestirildi.

Toplanti öncesinde konusan Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç, “Geçen yil bizim gibi vatandasin derdini dinleyen kurumlarla bir araya geldik. Biz davet ettik. 15’e yakin kurum katildi.

Bu kurumlara 1 yilda vatandasin basvurusu 8 milyonu buluyor. Nüfusumuz 85 milyon, bunun 18 yas üzerinde olani 65 milyon. Demek ki bir yil içerisinde nüfusumuzun yüzde 15’i herhangi bir kuruma talebini, istegini, arzusunu, sikayetini iletmis, sinir yok. Kamu Denetçiligi Kurumunu bilmeyen, duymayan arkadasimiz kalmasin diye bu toplantilari yapiyoruz. Çünkü anayasal bir kurum haline getirilmis. TBMM tarafindan seçiliyor. Bagimsizligi yasal mevzuatlarda teminat altina alinmis. Yeter ki vatandas müracaat etsin. Bize basvuru yapmak çok kolay. Internet sitemize giriyorsunuz, derdiniz, talebiniz, sikayetiniz, isteginiz ne ise bize bildiriyorsunuz. Basvurudan herhangi bir ücret almiyoruz. Basvuru parasi, harç parasi, pul parasi, bilirkisi parasi, sahit parasi hepsini bizler karsiliyoruz. Bazi ülkelerde bu tür sorunlari dinleyen kurumlarda sinir yok, Kamu Denetçiligi Kurumuna basvurdugunuz tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde bir karar veriliyor. 6 ay içerisinde bunlari çözüyoruz” dedi.



“Hilal Masa’ya 17 binden fazla problem aktarildi”

Hilal Masa’ya aktarilan 17 binden fazla problemin 16 bin 500’ünü çözüme kavusturduklarini belirten Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise “Kastamonu Belediyesi olarak ‘Hos geldin bebek’ hizmetinden mezarlik hizmetine kadar olabildiginde hizmetlerimizi en üst seviyede vermeye gayret ediyoruz. Tabii ki problemler yasamiyor muyuz? Elbette yasiyoruz. Insanin oldugu her yerde hem güzellikler var hem de zorluklar var. Dolayisiyla bu anlamda bizim belediyemiz de bir nevi kamu müfettisligi görevi yapan Hilal Masamiz bulunuyor. Vatandaslarimizdan sikayetlerimizi aliyoruz ve hemen ilgili birim müdürlerimize iletiyoruz. Geçen yil Hilal Masamiza gelen sikayet sayisi ya da aktarilan problem sayisi 17 bin civarindaydi. Bunun 16 bin 500’ünü çok kisa süre içerisinde çözmüsüz. Geriye kalanlarda zaten çok karsilanabilir seyler olmadigindan ötürü onlarda çözümsüz olarak kalmis. Devlet dediginiz problemleri çözendir ve aninda müdahalesiyle insanlarin yüzünü güldürendir. Kamu Denetçiligi Kurumu da büyük bir problemi ortadan kaldirmis oluyor. En azindan var olan problemlerin çözümü noktasinda çok büyük bir fonksiyon ifade ediyor. Allah hepimizin islerine güçlerine kolaylik versin” diye konustu.



“Ihtilaflarin daha kolay bir sekilde çözümlenmesini saglayan Kamu Denetçiligi Kurumu, vatandaslara alternatif bir yol sunmaktadir”

Ihtilaflarin daha kolay bir sekilde çözümlenmesini saglayan Kamu Denetçiligi Kurumunun vatandaslara alternatif bir yol sundugunu belirten Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da, “Kamu Denetçiligi, vatandaslarin haklarinin korunmasini, adaletin tesis edilmesini ve idarenin hesap verebilirlik ilkesi çerçevesinde hareket etmesini saglamak açisindan ehemmiyet arz etmektedir. Kuruldugu günden bu yana fert ve idare arasindaki baglarin daha iyi bir hale gelmesini kolaylastiran, ihtilaflarin daha kolay bir sekilde çözümlenmesini saglayan Kamu Denetçiligi Kurumu ayni zamanda, adalet arayisindaki fertlere, alternatif bir yol sunulmasi noktasinda etkili bir rol oynamaktadir. Insan odakli kamu hizmeti anlayisiyla hareket eden Kamu Denetçiligi Kurumunun idarenin daha etkin ve hesap verebilir olmasinda ve sorunlarin daha kolay bir sekilde çözüme kavusturulmasina oynadigi rol hepimizin malumudur. Nitekim Kamu Denetçiligi Kurumunun gerek aldigi basvuru sayilariyla gerekse idarelerin alinan kararlara uyma oranlari göz önünde bulunduruldugunda gün geçtikçe daha çok kisiye ulastigini, taninirligini ve etkisini artirdigini memnuniyetle müsahede ediyoruz. Bu durum ayni zamanda kurumun tercih edindigini de artirmaktadir” diye konustu.



“Kastamonu Üniversitesi olarak Kamu Denetçiligi Kurumunun çalismalarini destek ve katki veriyoruz”

Kastamonu Üniversitesi olarak Kamu Denetçiligi Kurumunun çalismalarini desteklemek ve katkida bulunmak için ellerinden geleni yaptiklarini söyleyen Rektör Topal, “Hak arama kültürünün yaygin oldugu bir toplum ve hizmet standartlarinin yüksek oldugu bir kamu yönetimi olusmasinda etkin rol oynamak vizyonunu benimseyen Kamu Denetçiligi Kurumunun Kastamonu’daki vatandaslarimizla bulusmasini çok anlamli bir faaliyet olarak görüyoruz. Vatandaslarimizin haklarinin korunmasi, hizmetlerden yararlanma süreçlerinin iyilestirilmesi ve vatandas-devlet iliskilerinde seffafligin ve hesap verebilirligin artirilmasi için önemli bir firsat niteligindeki bu toplantinin Kamu Denetçiligi Kurumunun faaliyetlerini daha genis kitlelere duyurmak, vatandaslarimizin bilinçlenmesini saglamak ve idari süreçlerde yasanan ihtilaflarin çözümün de adil ve tarafsiz bir yol haritasi olusturmak bakimindan son derece degerli buluyoruz. Kastamonu Üniversitesi olarak Kamu Denetçiligi Kurumunun çalismalarini desteklemek ve katkida bulunmak için elimizden geleni yapmaktayiz. Kamu Denetçiligi Kurumu ile olan is birligimizi sürdürmeye ve toplumumuzun refahi için çalismalarimizi artirmaya devam edecegiz” seklinde konustu.



“Kamudan aldigi hizmetlerden sikayetçi en aza indiren toplumlar basarili toplumlardir”

Kamudan aldigi hizmetlerden sikayeti en aza indiren toplumlarin basarili toplumlar oldugunu söyleyen Vali Avni Çakir ise, “En iyi kanunu vasifsiz bir personele verdiginiz zaman isini layikiyla yapmayinca sahadaki yansimasi çok kötü olur. Ama insan kaynagimiz çok ise tarafsizligi, adaleti kendisine siar edinmisse, insana hizmet etmeyi bir ibadet saymissa o zaman mevzuatlar ikinci üçüncü planda kalir. Aslinda bu sadece Türkiye’nin degil, dünyanin en gelismis toplumlarinda da vatandaslar, kamudan aldigi hizmetlerden sikayeti her yerde var. Fakat bunu en aza indiren toplumlar bu konuda basarili toplumlar. Bizimde amacimiz bunu saglamak. Geçenlerde zaman zaman Bakanligimizin ya da Iletisim Baskanliginin istatistik verileri paylasiliyor. Türkiye’de bu anlamda vatandas memnuniyetinde üçüncüyüz. Aslinda hedefimiz birinci sirada olmak. Kastamonu’daki insanlar devletine son derece bagli, istekleri son derece masum, sadece kanundaki bir hakkin kendisine gelmesini istiyor. Zaten kanunda yer almayan bir talebe de yapacak bir seyimiz yok” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA