Isveç'te Yeni Terör Yasasi Yürürlüge Girdi

Isveç’te terör örgütlerine üyeliginin suç kapsamina alinmasini öngören yasa yürürlüge girdi.

Türkiye’nin NATO üyeligi için terörle mücadele konusunda daha siki önlemler almasini talep ettigi Isveç, yeni terörle mücadele yasasini bugün yürürlüge soktu. Isveç’in NATO’ya üyeliginin Türkiye tarafindan onaylanmasi için son adim olarak görülen yasa kapsaminda terör örgütü faaliyetlerinde bulunanlara 4-8 yil arasinda hapis cezasi verilebilecek. Ayrica terör örgütlerini finanse eden veya destekleyen kisilerin gözaltina alinmasi ve yargilamasi konusunda yetkiler de genisletilecek. Yasaya göre Isveç’te terör örgütü lideri olarak tanimlanan sahislar, 20-25 yila kadar hapis cezasina çarptirilabilecek.

Yasa tasarisi, Isveç Parlamentosunda 3 Mayis’ta yapilan oylamada 34’e karsi 268 oyla kabul edilmis, 47 milletvekili ise oylamaya katilmamisti.

Isveç’in NATO üyeligi

Isveç ve Finlandiya 2022 yilinda Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik isgalinin ardindan NATO’ya üyelik basvurusunda bulunmus, Türkiye ise terör örgütü PKK/YPG’ye destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin NATO üyeligine itiraz etmisti. Finlandiya, Türkiye ile yapilan görüsmeler sonunda geçtigimiz Nisan ayinda birlige katilirken, Isveç’in NATO’ya üyeligi ise Türkiye’nin güvenlik endiselerinin giderilmemesi nedeniyle henüz onaylanmadi. Türkiye, Isveç’te terör örgütlerinin faaliyetleri nedeniyle daha siki önlemler alinmasini talep ediyor. Bu nedenle bugün yürürlüge giren terörle mücadele yasasi, Isveç’in NATO üyeligi için önemli bir adim olarak görülüyor.
Kaynak: İHA