Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa'dan Teknoloji De Önemli Hamle

Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa tarafindan kurulan YETAM-XR merkezi sayesinde artirilmis gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojileri ile gençlere istihdam saglanmasi, ögrencilere proje gelistirme alani ve firmalara teknolojik imkanlar ile destek saglanmasi hedefleniyor. Proje çerçevesinde açilan sanal gerçeklik atölyesinde ilk kez sanal gözlükleri deneyimleyen vatandaslar ise renkli görüntüler olusturdu.

Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa'dan Teknoloji De Önemli Hamle


Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa, Yenilikçi XR(Gelistirilmis gerçeklik, artirilmis gerçeklik ve karma gerçeklik) teknolojileri alaninda yeni bir proje gelistirerek YETAM-XR adli bir arastirma ve gelistirme merkezi kurdu. Büyükçekmece’deki kampüste kurulan merkezin açilisi bugün Istanbul Üniversitesi Rektörü Nuri Aydin, Istanbul Milli Egitim Müdürü Levent Yazici, Istanbul Vali Yardimci Hasan Hüseyin Can’in yani sira çok sayida katilimci esliginde gerçeklestirildi.

Yapilan yeni proje ile üniversitenin bünyesinde VR, AR ve MR teknolojileri alaninda sanayi kuruluslari ile ortak arastirma, gelistirme faaliyetleri yürüterek üretilen bilgi ve becerilerle nitelikli personel yetistiren önemli bir merkez kurma yapilan merkez ile istihdam saglama ve üniversitede okuyan ögrencilerin ilgili alanda egitim almalari da amaçlaniyor.

Açilis programinda bir konusma yapan Istanbul Il Milli Egitim Müdürü Levent Yazici, egitimin günümüzde yapay zeka katkisi ile de bir dönüsüme ugradigini ifade ederek, “Bu dönüsüm eger gerçekten istenilen nitelikte üretilebilirse bunun sonucunda büyük siçramalar beklemek mümkün. Burada üniversitemizin aslinda egitimdeki gelisimdeki katalizörlük görevini çok iyi bir sekilde üstlendigini gösteren bir merkez kuruluyor. Bu merkez ögrenmeye odaklaniyor. Ögrenmeye odaklanirken de temelde mesleki becerilere öncelikli projeksiyon tutmus gözüküyor. Buradaki projeksiyonun anlami ülkemizin son dönem içerisindeki mesleki egitime verdigi büyük bir destek ile de çok örtüsüyor. Arzu ettigimiz üniversite milli egitim bakanligi is birliklerinin aslinda çok güzel bir göstergesi” dedi.



“Istanbul’un AR-GE yenilikçilik ekosistemine katki saglanmasi amaçlanmaktadir”

Proje hakkinda konusan Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydin, “Üniversitemiz koordinatörlügünde il milli egitim müdürlügü ve üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Isbirligi ile gerçeklestirilen bu proje ile tamamen sanal bir ortam deneyimleme imkani sunan VR, sanal ortam ile gerçek ortami bulusturan sanal ve artirilmis gerçekligin bir karisimi olan MR teknolojileri ile sanayi kuruluslari ile ortak arastirma gelistirme faaliyetlerinin yürütülmesi üretilen bilgi ve beceriler ile kalifiye personel yetistirecek örnek bir arastirma merkezinin kurulmasi, Istanbul’un AR-GE yenilikçilik ekosistemine katki saglanmasi amaçlanmaktadir” diye konustu.



“Bütünüyle ülke ekonomisine olumlu katki saglama sürecini görüyoruz”

Üniversitelerin sanayi ile isbirligi çerçevesinde bulunduklari bölgeye katki sagladigini ifade eden Istanbul Vali Yardimcisi Hasan Hüseyin Can, “ Bütünüyle ülke ekonomisine olumlu katki saglama sürecini görüyoruz. Liselerimizin birçogu ile üniversitelerimizim is birligi protokolleri var. Çocuklarimiz üniversiteye gitmeden onlari üniversite ile tanistirmak ve daha verimli bireyler olarak ülke kalkinmasina katki saglayacak elemanlar olarak yetistirme çabasi içerisindeyiz. Valilik olarak bu projelerimize ayri bir önem veriyoruz. Üniversitemiz ayni zamanda sanayi ile isbirligi yapmak üzere ülkemizin kalkinmasina ayri bir katki sagliyor” seklinde konustu.



“Gerçek yasam gibi”

Lise ögrencileri ve vatandaslar projenin tanitimi sonrasinda sanal gerçeklik gözlüklerinin bulundugu alani gezme imkani buldu. Ilk kez sanal gerçeklik gözlügünü deneyimleyen ögrenciler ve vatandaslar heyecanlarini gizleyemedi. Sanal gerçeklik gözlügünü ilk deneyimleyen lise ögrencilerinden Yunus Emre Dogan, “Çok güzel bir duygu. Su anda sahilde dolasiyorum. Ilk kez deneyimliyorum. Gerçek yasam gibi” dedi.



Gözlügü deneyimleyen bir diger katilimci ise, “Bir kez daha denemistim ama bu daha ileri gibi geldi bana bas döndürücü ve güzel” diye konustu.



Lise ögrencilerinde Yasin ise deneyimlerini anlatarak, “Su anda kiyafetler var karsimda. Güzel bir his her sey elinin altinda. Daha önce böyle bir sey deneyimlememistim. Güzel bir his ilk kez karsilasiyorum su anda ne diyecegimi bilemedim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA