Barajlar Doldu Tasti, Ekim Yasaklari Kaldirildi

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, barajlardaki su doluluk oraninin yüzde 85’lere çiktigini belirterek, seker pancari ve patates ekim yasaginin kalktigini söyledi.

Barajlar Doldu Tasti, Ekim Yasaklari Kaldirildi
Geçtigimiz yil kuraklikla bogusan Sivas’in Sarkisla ve Ulas ilçelerinin belirli bölgelerinde üretimlerinde bol su isteyen seker pancari, patates ve bazi yem bitkilerinin ekimi yasaklanmisti. Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, barajlardaki su seviyesinin yüzde 85’lere ulasmasi sonucu seker pancari, patates ve bazi yem bitkilerinin ekimine izin verildigini ifade etti.



“Barajlarin doluluk orani yüzde 85’i geçti”

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, barajlardaki doluluk oraninin yüzde 85’i geçtigini belirterek, “2023 yilini biz suanda dolu dolu yasiyoruz çünkü kuraklik diye bir sikintimiz kalmadi. En son aldigimiz verilere göre barajlarin doluluk orani yüzde 85’i geçti. Bu seneki tarimsal sulamada hiçbir sikintimiz yok. Sezon yagislariyla birlikte derelerimiz, irmaklarimiz akiyor ve barajlarimiz doldu. Bu durumdan çiftçilerimiz de mutlu. Mayis ayinin sonuna geldik ve hala yagislar devam etmekte. 2023 yilinda kuraklik beklemiyoruz. Bizim tek korkumuz dolu yagisi. Bazi bölgelerde dolu yagislari etkili oluyor, dolu yagisindan dolayi bir sikintimiz olmadigi sürece bu sene verimimiz de yüksek olacak ve sulamada da bir sikintimiz yok” dedi.



“Dolan barajlarla birlikte yasaklar kalkti”

Çetindag, dolan barajlarla Sarkisla ve Ulas ilçelerinde patates ve seker pancari ekim yasaklarinin katligini belirterek, “Sezon gayet güzel ilerliyor. Sarkisla ve Ulas ilçelerinde baraj doluluk oranlarinin düsük olmasindan dolayi seker pancari ve patates ekiminde yasaklama gelmisti. Dolan barajlarla birlikte o yasaklar da kalkti. Patates ve seker pancarinda geçen senekine göre yüzde 30 artirilarak ekimler yapildi. Yagan yagislarin olmusuz yönü sulanabilir göletler çok doldugu için etrafindaki tarlalarin bir kismi ekilemedi ama genele baktigimizda ekimler tamamlandi. Genele baktigimiz zaman seker pancarinda, patateste, ay çiçek ve yem bitkilerinde geçen yila göre yüzde 30 artisimiz var ”diye konustu.

Kaynak: İHA