Londra'daki Monarsi Karsiti Eylemde 52 Gözalti

Ingiltere’nin baskenti Londra’da dün gerçeklestirilen Kral III. Charles’in taç giyme töreni sirasinda düzenlenen monarsi karsiti protestoda 52 kisi gözaltina alindi.

Londra'daki Monarsi Karsiti Eylemde 52 Gözalti
Ingiltere’de merakla beklenen Kral III. Charles’in taç giyme töreni dün Westminster Abbey’de gerçeklestirilmisti. Kraliyet ailesinin yani sira devlet adamlari, din adamlari, farkli ülke temsilcilerinin katildigi taç giyme töreni görkemli bir sekilde gerçeklestirildi.

Binlerce kisi tören Buckingham Sarayi’ndan Westminster Abbey’e kadar olan güzergahta uzun kuyruklar olustururken monarsi karsitlari da Londra sokaklarindaki yerini aldi. Kral III. Charles’in taç giyme töreninde gerçeklestirilen geçit töreni güzergahinda bir araya gelen eylemciler “Benim Kral’im degil” sloganlari atti. Gösteriye müdahale eden polis, monarsi karsiti Republic (Cumhuriyet) adli grubun lideri Graham Smith ile 51 göstericiyi gözaltina aldi.

Polise elestiri

Londra’da bulunan The Mall caddesindeki eylemlerde 1’i uyusturucu ve biçak bulundurdugu gerekçesiyle 14 kisi, Londra’nin dogusunda 14, St Martin’s Lane ve Whitehall caddesinde 12, Soho ve Wellington Arch’ta 6, St James Parki’nda ise 2 kisi gözaltina alindi. Ingiltere Içisleri Bakani Suella Braverman polise tesekkür ederek “siki çalistiklarini” ifade etti.

Braverman’in aksine Ingiltere polisinin göstericileri gözaltina almasi elestirilerin de hedefi oldu. Milletvekili Jess Philips sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, “Milletimiz ve Kralimiz, farkli görüslerin masum bir yolla ortaya koyulmasini kaldiramayacak kadar kirilgan degil” ifadesini kullandi. Isçi Partisi Milletvekili Richard Burgon ise Cumhuriyet için desteklerini barisçil bir sekilde ifade etmek isteyen insanlarin gözaltina alinmasi karsisinda kaygili oldugunu dile getirerek, “Bu, sona ermeli. Insanlarin görüslerini barisçil bir sekilde ifade etmesi temel demokratik bir haktir” ifadelerini kullandi.

Londra polisi tarafindan yapilan açiklamada ise, polisin asil görevinin dünyanin farkli noktalarindan Londra’ya gelen insanlarin güvenligini saglamak oldugu hatirlatilarak, “Protestocularin taç giyme törenini engelleyeceklerine dair ihbarlarin ardindan son 24 saat içinde önemli polis operasyonlari gerçeklestirildi” denildi. Smith’in gözaltina alindigini dogrulamayan polis tarafindan yapilan ikinci bir açiklamada ise, geçit töreni sirasinda kagit parçalari atmayi planlayan 3 kisinin atlarin korkmasina ve kargasa yasanmasina neden olacagi gerekçesiyle gözaltina alindigini duyurdu.

Londra’nin yani sira Cardiff, Glasgow ve Edinburgh’ta da protestolar düzenlendi.

Kaynak: İHA