Dagdan Elleriyle Topladi, Kendi Zeytinini Yapti

Tokat’in Niksar ilçesinde yasayan veteriner hekim, dagdan topladigi yabani zeytinleri salamura yapip kahvaltida tüketiyor.

Dagdan Elleriyle Topladi, Kendi Zeytinini Yapti
Niksar’da uzun yillardir veteriner hekimlik yapan doga meraklisi 58 yasindaki Duran Kaya, daglardan topladigi (delice) türü zeytinleri salamura yaparak dogadaki yabani zeytinlerin önemine dikkat çekti.

Arkadaslari ile birlikte bazi tarihi ve dogal varliklari kayit altina almak amaciyla sürekli doga yürüyüsü yapan Veteriner Hekim Duran Kaya, daglarda kendiliginden yetisen delice adi verilen zeytinleri tek tek toplayarak evinde salamura yapti. Üç farkli sekilde zeytinleri isleyen Kaya, daha sonra zeytinleri afiyetle tüketmeye basladi.

Zeytinlerin yenilip yenilmedigini yaptigi arastirma sonucu ögrendigini belirten Kaya, “Arkadaslarimizla dostlarimizla sürekli dag bayir demeden geziyoruz. Ilginç yerler, ilginç bitki çesitleri görüyoruz ve kayit altina aliyoruz. Yine doga gezilerimizde Talazan Köprüsü civarinda yabani zeytin agaçlari görmüstüm, o zamanki teknolojiyle zeytin yagi sikma fabrikasi oldugunu da duymustum ve okumustum. Birkaç defa gitmelerimizin ardindan orada ciddi oranda kendinden bitme dogal zeytin agaçlarinin meyve verdiklerini de gördükten sonra yenilip yenilmedigini ögrenmek maksadiyla kisa bir arastirma yaptim. Arastirmam sonucunda Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde de yetisen fakat zamanla hepsinin asilanmis oldugunu ögrendim” dedi.



“Delice zeytini diger zeytinlerden farkli”

Zeytinleri degerlendirebilmek amaciyla bir miktar topladiktan sonra farkli yöntemler deneyen Kaya, “Topladigim zeytinlere farkli islemler uyguladim. Üç farkli deneme yaptim, tuzla yagi karistirma, sadece suyla ve de tuz ve sirke ile olgunlastirmaya çalisarak damak zevklerine uygun olup olmadigini anlayama çalistim. 3-4 ay bekledikten sonra, kendi yetistirdigim pul biber, dagdan topladigim kekikler ve Ege’de yasayan bir arkadasimin gönderdigi el yapimi zeytin yagi ve limonla çesnilendirdim. Lezzetine baktigimda bizim yedigimiz normal zeytinler gibi degil, hafif buruk ve tatli bir tadi oldugunu fark ettim, onun sebebi ise delice zeytini olmasindan kaynakli” diye konustu.

Kaynak: İHA