Yozgat'ta Yagislar Nedeniyle Ekili Alanlarda Pas Hastaligi Riski Olustu

Yozgat’ta ilkbaharda görülen yagis fazlaligi nedeniyle tahil çesitlerinde pas hastaligi riski olustugunu belirten uzmanlar hastaligin daha fazla bulasmadan önce mücadele edilmesi gerektigine dikkat çekti.

Yozgat'ta Yagislar Nedeniyle Ekili Alanlarda Pas Hastaligi Riski Olustu


Ziraat Fakültesi ögrencileriyle birlikte tarim alanlarini gezip, bitkilerde görülen hastaliklar ve mücadele konusunda bölge çiftçisini bilgilendiren Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fungal (mantar) Hastaliklari Ögretim Üyesi Dr. Ali Endes, bu sene geçmis yillara göre yagislarin ve buna bagli nem oraninin yüksek oldugunu söyledi.

Endes, bunun da bugdayin ana zararlari arasinda yer alan pas hastaliklarin yani sira septorya (benekli yaprak lekesi) hastaliginin da yogun olarak görülmesine neden oldugunu bildirdi.

Pas hastaligina yönelik islah edilmis çesitlerin kullanilmasi gerektigini söyleyen Endes, “Öncelik vermemiz gerekiyor. Daha sonra sik dikimden kaçinmamiz gerekir, çünkü sik dikim de hastaliga yönelik bulunma orani hastaliga yakalanma orani bitkilerde arttirir. Ekim nöbeti, en önemlisi bence gübreleme. Özellikle azot gübrelemesine çok dikkat etmemiz gerekir bugünlerde. Çünkü azot gübrelemesini fazla yaptiysaniz bitkiler hastaliga daha çok meyilli olacaktir. Havalarin isinmasiyla da pas hastaligi etkisini kaybedecektir” dedi.



Yozgat bölgesinde hububatin yaninda yaygin olarak baklagil ekimlerinin de yapildigini hatirlatan Dr. Ali Endes, yagislarin baklagillerde de hastaliklara neden olabilecegini, bunun için de gerekli tedbirlerin alinmasini istedi. Endes, "Yagisin devam ettigi durumlarda nohutlara ilk ilaçlama önerilir. Su dönemde havalar nemli gidiyor, hastalik için uygun sartlar var. Bu hastaligimiz hava kökenli, nohutlara gelebilir, bu sekilde bir ilaçlama yapilabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA